На ниво комисия: До 10 000 лв. глоба за храни с ГМО и пестициди

2002
На ниво комисия: До 10 000 лв. глоба за храни с ГМО и пестициди
Снимка: iStock/Guliver

От 5 до 10 хил. лева глоба за първо нарушение се предвижда за установено съдържание в храните на ГМО съставки или препарати за растителна защита. Това приеха на първо четене депутатите на заседание на Земеделската комисия в парламента при обсъждането на новия Закон за управление на агрохранителната верига. Същата санкция е предвидена и за нехуманно отношение към животните, отбелязва вестник "Монитор".

Повторните провинения ще се наказват със санкции в двоен размер. Ако извършеното нарушение доведе до значителни икономически загуби и опасност за здравето на човека, причинителят отнася глоба в същия размер - от 10 до 20 хил. лв., при повторно нарушение обаче тя стига до 50 хил. лв. Максималната санкция за юридически лица ще бъде до 100 хил. лв.

Над милион тона храна за животни в Европа може да е заразена

Над един милион тона храна за животни в Европа може да бъде заразена от забранени генетично модифицирани организми, съдържащи се в доба...

Възпрепятстването на контролните органи да направят проверка ще бъде наказвано с от 2 хил. до 5 хил. лв., като минималната сума се качва с 8 хил. при следващо провинение. Имуществена санкция от 7-10 хил. лв застрашава едноличните търговци и юридическите лица при първо престъпване на закона, повторяемостта се наказва с до 15 хил. лв.

За продажба на животински продукти с изтекъл срок на годност, гласи предложението е нарушителите да плащат глоба 15 000. Търговците на животински продукти, чийто срок е изтекъл, пък ще отнасят до 5 хил. лв. глоба при първо и 7 хил. лв. при второ провинение. Имуществена санкция за юридическите лица, извършили същото провинение, ще започва от 7 и ще стига до 15 хил. лв.

Проектозаконът беше представен за гласуване от зам.-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов. Като основни негови цели бяха посечени определянето на компетентни органи за контрол и актуализацията на правната рамка, която отговаря за цялата дейност на агрохранителната верига, тъй като чрез нея се премахва административната тежест за бизнеса.

Проф. Светла Бъчварова от Коалиция за България напълно отхвърли предложението, като дори го оприличи на справочник. "Не можем да го подкрепим този законопроект, защото от него няма никаква практическа полза за законодателната дейност на България", смята тя.

ДАЗД: Няма сигнали за участия на деца в реклами на ГМО храни

В Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) не са постъпвали сигнали за участие на деца в реклами или други форми на търговска ком...

Много от депутатите се оплакаха, че не са имали възможност да разгледат внимателно изпратените им текстове. Сред тях беше и Бюрхан Абазов от ДПС, който призна, че дори не е успял да го прочете.

Новият закон ще обединява досегашните - Закон за храните, Закон за фуражите, Закон за защита на животните, Закон за ветеринарно медицинската дейност, Закон за защита на растенията, Закон за ГМО, Закон за животновъдството, Закон за опазване на околната среда, Закон за здравето и Закон за пчеларството и нормативните актове по прилагането им.

След обсъждане в Комисията по земеделието и храните проектът за новия закон бе приет на първо четене с 13 гласа „за“, 1 „против“ и 6 въздържали се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика