Навлизаме ли в ерата на покачване на лихвите по кредитите?

2714
Навлизаме ли в ерата на покачване на лихвите по кредитите?
Снимка: iStock

През изминалата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да спре количествените си улеснения (парични стимули) от новата година, а всички чакат със затаен дъх последствията.

В борба срещу кризата през последните няколко години централната банка на еврозоната заля финансовите пазари в Европа, изкупувайки дълг на правителства и компании и впръсквайки срещу тях над 2.6 трилиона евро на пазара. Това доведе до еуфория финансовата арена, свръхпечалби за участващите в партито и кредитно движен подем в реалната икономика.

Народното събрание одобри правната рамка за влизане в Банковия съюз

Парламентът одобри окончателно на второ четене промените в Закона за БНБ, без които не може да се осъществи преглед на качеството на ак...

В основата на всичко е евтиният кредит, създаван на ЕЦБ, а цената му (лихвените равнища в икономиката) е административно смъкната на практика до нула. Резултатът: опасност от погрешни инвестиции на бизнеса и изкривявания при цените на финансовите инструменти. Затова и ЕЦБ днес започва да “охлажда”.

Страховете обаче са, че и реалната икономика, и финансвовите пазари привикнаха на кредитния допинг и врътването на кранчето означава шоков удар, който може да бутне кредитната кула от карти.

На практика ЕЦБ не допусна изчистване след кризата 2007-2009 г, а всъщност замете и лошите инвестиции под килима и подпомогна неразумните правителства да избегнат фалита. Ако не беше тя - разходите за финансиране на хазните на Италия, Португалия, Испания и Франция отдавна да са вън от възможностите им, което, разбира се, би значело гръм и ужас за банките и пенсионите фондове, които финансират разточителните им и неефективни разходи.

Макар сметката винаги да се плаща накрая, все още сме далеч от Видов ден - технически ЕЦБ далеч не “спира” впръскванията си. Просто знае, че това би било твърде голям риск. Властелините на парите в Еврозоната осъзнават, че растежът е анемичен, че Brexit престои реално, че Италия и Франция харчат като обезумели и отказват да спазват финансовото благоразумие, че САЩ са в търговска война де факто с целия свят. С една дума: че ситуацията е меко казано крехка. И това, което правят от ЕЦБ, е просто да спрат да създават нови пари от нищото, задържайки обаче същите нива на парични стимули. Не охлаждат, а като закупят финансов инструменти и той падежира в баланса им - с парите от него обратно инвестират на пазара, запазвайки статуквото и нивата си намеса.

В действителност ЕЦБ наруши мандата си и вместо да се грижи само за ценовата стабилност, стана играч номер едно в битката за растеж и заетост. Което си е експеримент. Затова и днес всички са на тръни - какво ще стане, когато експериментът свърши.

Банковият надзор на ЕЦБ - власт върху разклатен трон

Няколко от най-големите финансови скандали в новата история на Европа накараха мнозина да се усъмнят открито в ефективността на надзора...

Стопанската история е доказала неедноркатно, че парично движеният подем трябва да бъде захранван само с нови и все големи порции кредит. Финалът неизбежно е: кредитна кула винаги рухва, щом се сложи край инжекциите, но по-добре по-рано и с по-малко щети, отколкото по-късно, но пък на висока стопансканска и финансова цена.

Експериментална епруветка имаме при ФЕД в САЩ, където не само спряха новите парични стимули, но и вдигнаха вече леко лихвите. Последваха тежки разпродажби на активи, страх у инвеститорите, а днес Тръмп дори се опълчва на централните банкери зад океана: “вдигане на лихви - не в моя мандат”. Заговори се за рецесия, а всички знаят - пазарите достигат пик и започват спад точно преди рецесията в реалната икономика. И ако стимулите са днес, когато сме в периода на бума - какво ще правят паричните власти, щом дойде действително рецесията? Имат ли изобщо полезни ходове?

Ерата на рецесията несъмнено идва. Но тази на покачване на лихвите - не се знае. Защото при първите знаци за рецесия, лихвите отново биха поели надолу в САЩ, а в Еврозоната (чиято лихвена политика косвено влияе най-много на нашата) надали някой би посмял да ги вдига скоро с оглед на сивата икономическа перспектива.

Трябва да имаме наум обаче, че с толкова пари в системата, инфлацията ще избуи и следователно ще бъде калкулирана при формиране на цената на кредита - както в Европа, така и у нас - и то в посока нагоре. Което означава и по-високи лихвени равнища.

Едно е сигурно: при всяко положение е време за предвидливо затягане на коланите, защото се задава турболенция.

Стрес тестове за шест родни банки по пътя на България към еврозоната

Европейската централна банка съобщи кои са български банки, които ще бъдат подложени на преглед на качеството на активите и на стрес те...

Коментар на Кузман Илиев/Нова телевизия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика