НЕК дължи 800 млн. лв. на американските ТЕЦ-ове

12382
НЕК дължи 800 млн. лв. на американските ТЕЦ-ове
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания дължи на двете американски електроцентрали в комплекса „Марица-изток" 800 млн. лв., а ТЕЦ-овете от своя страна имат 180 млн. лв. задължения към държавните „Мини Марица-изток", съобщи в Гълъбово зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Той потвърди, че продължават преговорите с американските централи „AES-Гълъбово" и „КонтурГлобал Марица Изток 3" за намаляване цените на произвежданата от тях ел. енергия.

НЕК ще спести милиони заради ограничването на предприятия като "Видахим"

150 до 200 млн. лева - толкова ще спести Националната електрическа компания (НЕК) с приетите вече промени в Закона за енергетиката, зая...

„Надяваме се да имаме новини скоро, вървим в правилната посока и очаквам до дни да приключим успешно преговорите", каза Николов. Той обясни, че след споразумението трябва да бъдат разписани новите договори и едва след като бъдат одобрени от корпоративните органи на двете страни, ще може да се върви към намаляване на цените и възможности за по-големи плащания по дълговете на НЕК.

„Имаме грижа както към „Мини Марица-изток", така и към нейната сестричка НЕК, те са в един и същи холдинг", каза Николов, цитиран от КРОСС.

Оливие Маркет, изпълнителен директор на „AES- Гълъбово", потвърди, че има напредък в преговорите, но допусна, че може да приключат и след седмица - две. Той поясни, че тяхната централа дължи 50 млн. лв. на „Мини-марица-изток" за въглища, а от своя страна имат да получават 400 млн. лв. от НЕК. „В момента „AES- Гълъбово" не работи, защото мощностите са спрени за планов ремонт", поясни Маркет.

Двамата с министър Николов участваха в церемонията по първа копка на младежки комплекс в Гълъбово. Проектът е на стойност 4,4 млн. лв., които са отпуснати от американската централа. Проектът е част от програмата за корпоративна социална отговорност на „AES".

Токът няма да поскъпва, уверява депутат от ГЕРБ

Няма да има увеличение на цената на електрическата енергия, но са необходими спешни законодателни промени, за да се реши въпросът с нед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика