НЕК иска до 10% по-скъп ток от 1 юли

1800
НЕК иска до 10% по-скъп ток от 1 юли
Снимка: БГНЕС

До 10% увеличение на цената на тока от 1 юли са поискали от Националната електрическа компания, стана ясно от думите на шефа на дружеството Петър Илиев. Той коментира, че договорите на Националната електрическа компания с външни консултанти са били сключени, за да не загуби дружеството един милиард лева. По думите му юристите в компанията са били много натоварени през разследвания период от 2015 г. досега.

Делата, които са били възложени на външни фирми, са защитавали интерес на компанията от над 1 милиард лева. Илиев поясни, че става въпрос за четири български компании, а за извършените услуги, те са взели близо милион и половина. Шефът на НЕК каза още, че тези пари не са влезли в цената на тока.

Проверката на НЕК е започнала преди известно време с искане от ДАНС да се предоставят всички договори на компанията с физически и юридически лица, обясни шефът на енергийното дружество Петър Илиев.

"Миналата седмица прокуратурата поиска част от тези договори. А вчера поискаха 12 договора и 19 договора с адвокатски", каза той, цитиран от Дарик.

За разследвания от период от 2015 г. досега 10-те юристи на НЕК са били много натоварени, по думите на Илиев.

"Юристите на НЕК, на които разчитам за всяко нещо, дори не си лягам вкъщи, без да имам тяхна санкция, но са 900 дела за същия период и юристите на НЕК участват по някаква причина, явяват се по дела, пишат становища за същия този период. Освен това пишем промени в правилата за търговия, в закона за енергетиката и други съпътстващи закони", посочи още Илиев.

Проверяваните договори за външни услуги са сключени с 4 български фирми и са на стойност от близо 1,5 млн. лева. Шефът на НЕК уточни, че те са били подписани, за да не загуби компанията от друга страна над 1 млрд. лева по различни дела, заведени срещу дружеството.

"Договорите за платените на т.нар. адвокатски кантори са за 1 427 000 лева, но от другата страна седят над 1 млрд. и аз като изпълнителен директор не мога да си позволя с лека ръка да го възложа, защото от другата страна седях хора с опит", каза Илиев.

Прокуратурата влиза в НЕК

Държавното обвинение влезе в Националната електрическа компания (НЕК), съобщи Нова телевизия. Информацията все още не е потвърдена офиц...

Той беше категоричен, че този милион не е влязъл в цената на тока, защото това перо не е сред признатите разходи на енергийната компания, а именно по производство, пренос и разпределение на електрическа енергия. А с колко предлага НЕК да се увеличи цената на тока: "В заявлението има няколко варианта, където сме написали заявките на производителите. Цената, мисля, че е с малко увеличение. Няма 10%", посочи още той.

Фактическите искания

От енергоразпределителните дружества най-голям скок предлага ЧЕЗ - компанията, която обслужва Западна България. Тя е поискала увеличение също с близо 10%. По-високи тарифи, но в рамките средно на 2-2.5%, предлагат и ЕВН и "Енерго-Про", които снабдяват Южна и Североизточна България.

ЧЕЗ планира дневната тарифа за домакинствата да стане 0.14241 лв. за киловатчас без ДДС вместо досегашните 0.12936 лв. Данните от заявлението на компанията са публикувани от енергийния регулатор. Поскъпване ще има и при "евтиния" нощен ток. Според чешкото енергоразпределително дружество той трябва да струва по 0.06171 за киловатчас вместо 0.05640 лв., колкото е в момента.

На повишение залагат и от държавните дружества - НЕК и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). От дружеството искат цената за достъп да се вдигне от 1.13 лв. за мегаватчас на 1.26 лв. Ръст се предвижда и в цените за пренос на ток - от 7.32 лв. за мегаватчас на 7.72 лв./МВч. Друго искане е за цена от 74.25 лв. за мегаватчас на тока, произведен от ВЕЦ, при 59.98 лв./МВч в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика