НЕК плаща на производителите, но не в пълен размер

5815
НЕК плаща на производителите, но не в пълен размер
Снимка: БГНЕС

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в парламента, предаде Агенция "Фокус". Не стана ясно обаче какъв процент от дължимото плаща НЕК, но в прав текст енергийният министър обеща, че режим на тока няма да има.

„НЕК плаща ежемесечно към всички производители, но не в размерите, в които трябва. По същия начин стоят и задълженията с АЕЦ „Козлодуй” - и там дълговете са се увеличили”, уточни тя. „НЕК е много важно да се разплати с АЕЦ „Козлодуй”, тъй като там предстоят важни въпроси, свързани с удължаването на живота на 5 и 6 блок. Това ни е приоритет и много се надявам с взимането на този кредит от БЕХ да се отпуши системата и да влезе един свеж ресурс, който да позволи на НЕК да влезе в нормален ритъм на разплащане и с американските централи, и с другите производители”, каза още министър Петкова.

Фалитът на КТБ е струвал 3,9 млрд.лв на държавната енергетика

Държавните енергийни дружества са "изгорели" с 3,9 млрд.лв. при фалита на КТБ. Това показват данните от списъка с преференциалните депо...

За възможен режим на тока предупредиха синдикатите, заради спешна необходимост, според тях, на 150 млн. лева за "Мини Марица изток". В края на август една от американските централи - ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, се обърна към НЕК с призив да ѝ бъдат платени дължими 500 млн. лева, за да може да се разплати с "Мини Марица изток" и да свали с 14% цената за разполагаемост на мощностите, която е компонент от формирането на крайната цена на тока от централата.

Тепърва ще се прави анализ на състоянието на НЕК след решението от 1 август за увеличение на цената на тока за бизнеса, но вярвам, че резултатите са обнадеждаващи, заяви Петкова.

Припомняме, че на 1 ноември КЕВР промени това решение и първоначалното увеличение на такса "задължение към обществото" беше намалено, макар и с малко над 1 лев.

Петкова изрично подчерта, че става въпрос за промяната в състоянието на НЕК след 1 август. „Не мислете, че нещата са се решили от само себе си с тези милиарди назад във времето, с тарифния дефицит, който е в резултат на регулаторната политика, водена години наред, дефицитът, който е в резултат на невъзстановените инвестиционни разходи, няма как. Това са 3 милиарда и 700 милиона лева. Но важното е от тук нататък какво ще се случи”, поясни министърът.

Петкова: В енергетиката чичковците няма да получат това, което искат

Аз мисля, че този път няма да бъде така. Чичковците няма да получат това, което искат. Енергетиката ще тръгне по правия път. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика