Нова година - нови осигуровки, стари обезщетения

9775
Нова година - нови осигуровки, стари обезщетения
Снимка: БГНЕС

По-висок минимален и максимален осигурителен доход и нова формула за изчисление на пенсията влизат в сила тази година. А обезщетенията остават замразени на миналогодишното си ниво.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се се вдига на 560 лв. заедно с минималната заплата. Върху по-голяма сума ще внасят осигуровки и земеделските стопани и тютюнопроизводителите - за тях минималният осигурителен доход се увеличава от 350 на 400 лв. Максималният осигурителен доход вече е 3000 лв., въпреки че според средносрочната бюджетна прогноза трябваше да остане 2600 лв., което доведе до сериозни възражения от страна на работодателите, които определиха решението като сигнал как държавата не осигурява предсказуемост за бизнеса.

Вноската за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване остава както миналата година 19.8%, а за хората, родени след 1959 г. - 14.8%, припомня в. "Сега". Осигуровката продължава да се дели в съотношение 60:40 между работодател и осигурен. Няма промяна и в другите осигуровки, като добрата новина е, че не се променят и условията за получаване на обезщетения.

Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави

В България внасяме повече осигуровки и данъци, отколкото в много по-богари държави, с по-висок жизнен стандарт. Това показва доклад на ...

Максималният осигурителен доход се вдига с един-единствен аргумент - увеличение на тавана на пенсиите, с който е обвързан. За разлика от осигурителната тежест обаче, която се повишава от 1 януари, промяната в размера на максималната пенсия е заложена за средата на годината. Нещо повече - управляващите направиха още едно отстъпление от заложените параметри на пенсионната реформа и решиха да оставят ограничението и за новите пенсионери. Така вместо от 1 януари новите пенсионери да получават реалния размер на пенсията си, тя ще бъде ограничена до 910 лв., а от 1 юли ще се вдигне на 1200 лв.

С юлското увеличение на тавана още 41 000 души ще започнат да получават реалния размер на пенсията си, но в групата на ощетените ще останат 24 000 души.

За 70-те хиляди българи, които НОИ очаква да излязат в пенсия тази година, има още две новини - пенсията им ще се изчислява по нова формула, а всяка година осигурителен стаж ще има в нея по-голяма тежест. От 2019 г. окончателно се премахва правилото да се включват три най-благоприятни години стаж отпреди 1997 г., няма да има значение и стажът между 1997 и 2000 г. Пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г. ще се изчисляват по осигурителния доход на лицата за периода след 31 декември 1999 г., освен ако този период не е по-малък от 36 пълни месеца.

Предварителната оценка на НОИ показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или няма да има разлика. За останалите 37% промяната ще е ощетяваща, признаха от осигурителния институт в репортаж на bTV.

Минимално увеличение на пенсиите приеха депутатите след лют скандал

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 г. става 207,60 лв., а от 1 юли - 219,43 лв., приеха депутатите с гл...

Втората промяна е добра само на пръв поглед - нараства тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1.169 на 1.2. До миналата година законът предвиждаше да не се спира дотук, а плавното нарастване на тежестта да продължи до достигане на 1.5 като още един инструмент, който обещаваше до 40% ръст на новите пенсии в следващите години. Финансовото министерство обаче сложи спирачка и на този процес без никакви аргументи.

След две години ударно увеличение на минималната пенсия, което само засили дисбалансите в пенсионната система, тази година за нея не се предвижда изпреварващ ръст. До 30 юни най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст (при пълен осигурителен стаж) остава 207.60 лв., а след това се увеличава с 5.7% на 219.43 лв. С 5.7% се индексират и другите пенсии, като този процент е малко по-голям от обичайното в последните години, но това едва ли ще бъде усетено от пенсионерите на фона на поскъпването на живота. Средната пенсия се очаква да достигне 386.2 лв.

И още

Минималното дневно обезщетение за безработица остава 9 лв., а максималното - 74.29 лв. За втората година от отпуска за отглеждане на дете до 2 г. майките ще получават по 380 лв. месечно, като задържането на това обезщетение се третира от управляващите като мярка срещу кризата за кадри на пазара на труда. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв. Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма, като болничният остава през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък го поема НОИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика