Образованието и здравеопазването ще са приоритет за развитие чрез концесии

1825
Образованието и здравеопазването ще са приоритет за развитие чрез концесии
Снимка: iStock/Guliver

Концесиите в България да са инструмент, с който да се подобрят сферите на образованието, здравеопазването, културата и спорта. Това е записано като приоритет номер 1 в предложението за изработване на Национална стратегия за развитие на концесиите (2018 – 2027), което вече е публикувано за обществено обсъждане.

Конкретен пример за концесии в образованието са специализирани обучения за повишаване на знания и квалификация, а за здравеопазването – повишаване на достъпността до психиатрии, домовете за медико-социални грижи за деца и за деца с хронични увреждания.

Ангелкова призна за сериозни различия по отношение на промените за Черноморието

Диаметрално противоположни позиции бяха изказани днес, 15 ноември, по време на общественото обсъждане на промените в Закона за устройст...

Едва на второ място като приоритет в използването на концесиите е посочено развитието на услуги що се отнася до техническата инфраструктура – транспорт, пътища, пътни съоръжения. Вече като трети приоритет е посочено оползотворяването на природни ресурси – точно това, което сега е основен предмет на концесиите.

Моментното състояние на концесиите

Бургас, Хасково, Добрич, Варна и Пловдив – това са градовете, в които има най-много дадени концесии. Данните са обобщени в предложението за изработване на Националната стратегия за развитие на концесиите.

В България в момента се изпълняват 726 концесии, от които 102 са държавни, а останалите са общински. Най-много концесии има в областта на услугите – цели 623, а в строителството, което е на второ място, са 68. За добив има дадени 35 концесии. Повече концесии за строителство се дават на общинско ниво. Всъщност няма нито една концесия за строителство на значим инфраструктурен обект. Посочва се и изрично, че невъзможността да бъде получено справедливо възнаграждение – както за изпълнено строителство, така и за предоставяни услуги, ограничава интереса към концесиите. А освен това се набляга, че компенсацията от страна на държавата или общината по дадена концесия е "силно ограничена и неясно формулирана".

Концесиите - максимум по 35 години, решиха депутатите

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за концесиите, според които срокът за концесия за строителство и за услуги не може д...

Най-много на концесия се дават водостопански обекти – язовири, системи и съоръжения. На концесия да дадени и 68 морски плажа, а язовирите, които се стопанисват от концесионери, са 250. Всъщност точно при държавните концесии дадените за стопанисване морски плажове са най-голям дял от всички видове концесии. На второ място е отдаването на минерални извори, а на трето – на терминали на пристанища за обществен транспорт.

Според статистиката, в Бургас се изпълняват концесии, в Хасково – 77, в Добрич – 71, във Варна – 57, а в Пловдив – 51. 47,12% от държавните концесии са в Бургаско, 19,23% са във Варненско, докато в Хасково няма нито една държавна, а в Добрич са само 7,69%. В Пловдив пък са едва 5%.

Заключения

Сега, що се отнася до концесиите, България няма концесии с трансграничен интерес. В България не са реализирани и съвместни концесии – т.е. държавата и общините не си сътрудничат в тази област, а това може да е от полза например при инфаструктурни проекти, които свързват няколко общини. Трябва да има обучение и методически инструментариум на разположение на администрацията, за да се подобрят нещата. Препоръчва се и Националният концесионен регистър (НКР) 08да стане електронен.

МЕ: 23% ръст на събираемостта на приходите от концесии от началото на годината

Министерството на енергетиката отчита повече от 23% ръст на събираемостта на приходите от концесии през първите три месеца на тази годи...

Интересно заключение е и това, че концесионерите са предимно малки и средни предприятия, т.е. нямат капацитет за изпълнение на по-големи проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика