От "родените" през втората година на кабинета "Борисов 1" фирми, под 5% са доживели "Борисов 2"

5308
От "родените" през втората година на кабинета "Борисов 1" фирми, под 5% са доживели "Борисов 2"
Снимка: БГНЕС

Под 5% от фирмите в България, създадени през 2010 година т.е. по време на първото правителство на Бойко Борисов, са успели да оцелеят до 2015 година, показва официална статистика на НСИ.

Числата сочат, че само 4,8% от всички създадени преди 7 години предприятия са развивали дейност и преди 2 години. От тези компании най-много оперират в сектора на енергетиката - „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия“ - 10,5% от всички оцелели. Най-малко пък са предприятията в добивната индустрия – само 3%. 3,4% от фирмите в преработващата и 3,6% в строителната индустрия успяват да оцелеят пет години след своето създаване.

Клас "прослужено време" предизвика закани от синдикати към работодатели

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации (бел. ред. – за това заго...

Статистиката сочи, че за периода 2011 – 2015 година най-често са създавани фирми са се занимавали с търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 44,2%. Най-малко нови компании са се раждали, когато говорим за добивната промишленост – само 0,1%.

Иначе според статистиката от активните предприятия в периода 2011 – 2015 година най-много са тези с нула наети служители т.е. фирми, които имат само собственици и те са и работен персонал. Става въпрос за 152 345 фирми или 44,9% от всички активни предприятия. От новосъздадените компании отново е най-голям броят на тези с нула служители – 25 516. На второ място са отново дребни компании – с персонал от между 1 и 4-ма души, освен собственика, като тук говорим за 136 133 фирми или 40,1% от всички действащи предприятия. Също на второ място като току що родени в периода 2011 – 2015 година са компаниите с персонал от 1 до 4 души – 13 381. В групата "10 и повече наети лица" попадат 8% от активните предприятия, но и броят на заетите в тях е най-голям – 69,5% от всички работещи в страната. Делът на компаниите с персонал между 5 и 9 души е най-малък – 7,4%.

80,8% от създадените през 2014 година нови компании все още са активни година по-късно. При големите фирми процентът на оцелелите е по-голям – малко над 90 на сто. Според вида икономическа активност най-жизнеспособни се оказват предприятията от сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески услуги“ - 88,8%, а най-малко успяват да се преборят с икономическата реалност фирмите в сектора на недвижимите имоти – едва 67,2% от създадените през 2014 година работят и през 2015 година.

През 2014 година са преустановили дейността си 34,5 хил. предприятия, което е 10,4% от всички активни през тази година компании. В резултат работните си места са загубили 2,9% от заетите през годината.

БАН: Трябва ни доста по-голям икономически растеж, за да станем европейци

България я чака добър икономически растеж през тази година, но въпреки това има един основен проблем – дори прогнозата да се сбъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика