От Русия потвърдиха, че сделката за Vivacom е завършена (ВИДЕО)*

9121
От Русия потвърдиха, че сделката за Vivacom е завършена (ВИДЕО)*

Да, сделката относно смяната на собствеността на Vivacom (БТК) е приключена. Това официално съобщи за Actualno.com пиарът на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който продължава да твърди, че има най-голям дял акции в българския телекомуникационен оператор. Руският бизнесмен е сочен от банкера Цветан Василев като „спасител“ относно Vivacom, но късно вечерта онзи ден (30 август) вестник "Капитал" съобщи, че телекомуникационната компания вече окончателно е в ръцете на българския бизнесмен Спас Русев.

Косарев и фирмата му Empreno Venture Limited определят преминаването на контрола върху телекома в ръцете на Спас Русев като "следващата стъпка от изпълнението на измамните схеми, дирижирани от ВТБ Кепитъл (VTB Capital) и група негови топ мениджъри за осъществяване на враждебно поглъщане на Vivacom чрез продажба на 100% от акциите на InterV – индиректната холдингова компания на БТК". Empreno обяви, че счита сделката за незаконна.

Познато лице обжалва пред ВАС продажбата на Vivacom

ВТБ и Viva Telecom са направили опит да въведат в заблуждение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в България. Това твърди в свое...

От Русия напомнят, че сделката се оспорва от Empreno пред Висшия съд в Лондон, Англия. Искът е предявен срещу Viva Telecom (бел. ред. - компанията, чрез която Спас Русев вече контролира Vivacom), VTB Capital АД, г-н Милен Велчев (бел. ред. - ръководителят на VTB Capital и бивш финансов министър от времето на Симеон Сакскобургготски), г-н Спас Русев, люксембургското дружество Delta Capital, контролирано от братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев.

* Няколко часа по-късно официално и от Vivacom потвърдиха промяната в собствеността. Дружеството Viva Edge Telecom на Спас Русев вече е най-големият акционер в телекома с дял от 46% в дружеството InterV Investment S.àr.l, което непряко притежава Vivacom. Останалите по-малки инвеститори са компании, свързани с VTB, Делта Кепитъл Инвестмънтс ООД (изцяло управлявано от господата Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев), г-н Майкъл Тененбаум и дружества, управлявани от Mezzanine Management Central Europe II Limited, се казва в официалното съобщение на Vivacom. Според статия на руския "Комерсант" от 7 юни тази година разпределението на акциите в InterV след 46-те процента на Русев е следното - 20% минус 1 глас има VTB Caital, т.е. българския клон на руската банка и 19% в люксембургското дружество Delta, което се контролира от братята Велчеви и Красимир Катев. Останалите 15% са при миноритарни акционери.

В края на ноември 2015 година в Лондон беше проведен търг за Vivacom. Причината – акционерите в телекома не можаха да върнат в срок мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Търгът беше спечелен от Русев, който отправи оферта от 330 млн. евро. Vivacom има и емисия от облигации на стойност 400 млн. евро, чийто падеж изтича през 2018 година. През юни тази година държателите на облигациите одобриха Русев да поеме контрола над Vivacom.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Голям български бизнесмен се забърка в скандал с рицарско звание във Великобритания

Спечелилият в края на миналата година търга за Vivacom Спас Русев, който е разследван от британската Служба за борба с тежките измами с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com