От Сметната палата уточниха, че при "Автомагистрали" не става въпрос за документна измама

3650
От Сметната палата уточниха, че при "Автомагистрали" не става въпрос за документна измама
Снимка: АПИ

Одитът на Сметната полата е установил, че се е получило заобикаляне на договора и Автомагистрали ЕАД не са разполагали с необходимия персонал и техника на строително-ремонтните дейности. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков сутрешния блок на БНТ за одита за дейността на „Автомагистрали“ ЕАД.

„Автомагистрали“ са работили по 14 договора за строително-ремонтни дейности, свързани с укрепване на свлачища. 4 от тях били възложени от АПИ директно по облекчен ред на „Автомагистрали“, показва одитът.

БСП обвини АПИ заради "Автомагистрали": Десетки договори са сключени без конкурс, откраднали са 4 милиарда лева

БСП даде пресконференция във връзка с направените проверки в държавното дружество „Автомагистрали“. Одитният доклад на Смет...

Не става въпрос за документна измама, но АПИ и "Автомагистрали" са знаели, че не разполагат с необходимия персонал и техника за ремонтните дейности, твърди Цветков. "Автомагистрали" имали право да сключват договори с трети страни само за наем за техника, но не и за работен ресурс, по думите му. От „Автомагистрали“ дори искали удължаване с още една седмица за становище по констатациите на Сметната палата.

„Автомагистрали“ са имали към сключване на договорите около 220 души персонал, но нямали хора на длъжности, свързани със строителството.

Цветков уточни, че това е първият одит, който се прави на Автомагистрали ЕАД. Сметната палата редовно е одитирала АПИ и са се доказвали корупционни практики в нея. Одитът на "Автомагистрали" ще бъде предоставен на прокуратурата.

Иначе дружеството отговори през Фейсбук на констатациите, като твърди, че доказало, че има ресурс за изпълнение на инхаус договорите, които е сключило.

„Автомагистрали“ ЕАД: Дàли сме аванси, за да не се оскъпи бъдещото строителство

Предоставените от „Автомагистрали“ ЕАД аванси са по договори с продължително действие – от няколко години, при тенден...

Предстоят още проверки за случващото се в "Автомагистрали" и АПИ и сключваните договори за изграждане и ремонт на пътища и укрепване на свлачища. По-малката тема са свлачищата, но по-голямата са пътищата, защото там са платени 1,5 млрд. лв. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" на телевизия Евроком.

Комитова информира още, че предстои проверка и на ефективността на тол системата. "Там е интересен резултатът, защото сме инвестирали около 300 млн. лв., имаме една година дейност, а не сме наясно каква възвращаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, има ли нужда от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е голям", коментира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com