От соларни панели за бита до медицински хеликоптери: За какво България ще похарчи близо 13 млрд. лева от ЕС?

14677
От соларни панели за бита до медицински хеликоптери: За какво България ще похарчи близо 13 млрд. лева от ЕС?
Снимка: istock

Българският Национален план за възстановяване и устойчивост е готов и утре ще бъде официално изпратен за одобрение към Европейската комисия. Страната ни кандидатства за сумата от 12.9 млрд. лева, които трябва да се влеят в родната икономика през следващите години. Ресурсът ще активира допълнителни 8.1 млрд. лева, които ще увеличат общия икономически импулс за България до сумата от 21 млрд. лева, съобщават от Министерството на икономиката.

Българският план съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, които трябва да бъдат реализирани до 2026 година. Представяме някои от по-интересните планове за инвестиции и реформи.

Инвестиции

Страната ни планира да инвестира 878 млн. лева във ВЕИ централи със съхранение на енергия. Предвижда се изграждането на минимум 1.7 GWм мощност от нови фотоволтаични и вятърни централи.

Планът включва инвестиции в соларни инсталации за битова употреба. Предвидени са 140 млн. лева за финансиране на фотоволтаични системи или слънчеви системи за битово отопление.

1.8 млрд. лева се предвиждат за енергийна ефективност на сградите. България иска да подпомогне дълбоко и цялостно реновиране на жилищни, публични и бизнес сгради с цел постигане на поне 30% енергийна ефективност.

Планът предвижда изграждане на система за предоставяне на модерна и квалифицирана спешна медицинска помощ по въздух от и до всяка точка на страната, която включва закупуване на 5 медицински хеликоптера. Предвидената сума за този проект е 86 млн. лева.

107 млн. лева са предвидени за изграждане на мрежа от високотехнологични центрове в цялата страна за диагностика и лечение на мозъчно-съдови заболявания, както и за обучение за лекари. Сумата отделена за центрове за лечение на инсулти е 107 млн. лева.

527 млн. лева са предвидени за инвестиции в изграждане на високоскоростна цифрова инфраструктура. Целта е да се осигури високоскоростна мобилна свързаност по ключови транспортни коридори, както и да се подобри покритието в населените места с фокус към периферни, слабо населени и селски райони.

480 млн. лева са заложени за обновяване, модернизиране и създаване на лабораторни комплекси и среда за повишаване на интереса към науките и технологиите, както и за изграждане на национален STEM център за обучение на учители, ученици и студенти.

Реформи

Предвижда се реформа на закона за противодействие на корупция. Ще бъдат предприети стъпки в сферата на анти-корупцията, за повишаване на отчетността на главния прокурор, както за законодателството за лобизма.

Повече социална справедливост чрез актуализиране на гарантирания минимален доход, предвижда плана на страната ни. За целта ще бъде въведен деференциран минимален доход в размер 30% от линията на бедността, които да осигурява плавен преход на системата за социално подпомагане от съществуващия механизъм към обвързването на месечните помощи с линията на бедността.

Предвижда се ускоряване на електрификацията на автомобилите в страната чрез изграждане на зарядна инфраструктура.

Планът залага цел за насърчаване на предприемачеството. Това ще стане чрез въвеждане на ново търговско дружество в Търговския закон, ускоряване на доброволната ликвидация на фирми, въвеждане на стартъп визи и подобряване на нормативните условия за дистанционна работа.

Само България и Нидерландия все още не са представили план за възстановяване в Еврокомисията

България и Нидерландия, и двете със служебни правителства, са единствените страни от ЕС, които все още не са представили своите национа...

Предвижда се създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региона. Чрез него ще бъде реализирана рекултивация на освободените площи от миннодобивната дейност и преобразуването на терени за ново индустриално предназначение с назначаване на работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени.

Предвижда се стимулирането на производство на електроенергия чрез ВЕИ. За целта ще бъде намалена административната тежест при присъединяването и оперирането на ВЕИ. Ще има възможност за създаване на енергийни кооперативи и дефиниране на съоръженията за съхранение на енергия в закона.

Изискванията на ЕС към националните планове за възстановяване задължава да бъдат заложени проекти в зелени начинания, които да представляват дял не по-малък от 37% от общата сума за всяка страна.

Още:

Едрите банкноти оформят над 50% от парите в обращение у нас

Новият План за възстановяване и устойчивост - за какво искаме най-много пари от ЕС

Най-много средства по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени що се отнася до стълба „Зелена България” – ...

Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Българинът станал двойно по-богат за десетилетие

Къде земеделската земя в България носи най-много пари?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com