Отбелязваме Европейския ден на статистиката

1555
Отбелязваме Европейския ден на статистиката
Снимка: Thinkstock

На 20 октомври се отбелязва  Световния ден на статистиката.

Повече от 60 години статистическите служби на държавите членки, работят заедно с Евростат - статистическата служба на Европейския съюз, в Европейската статистическа система.

Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на заплатите

Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните заплати за последната година. Тези три области заедно със Софийска област изпр...

Европейската статистика предоставя надеждни и съпоставими данни, които показват приликите и разликите между държавите в рамките на ЕС, както и обобщени данни за еврозоната и ЕС в широк кръг от области - публичните финанси, цените, външната търговия, пазара на труда, условията на живот, здравеопазването, образованието... В наши дни европейската статистика се използва по много различни начини от все повече хора.

На 20 октомври Европейският ден на статистиката ще се празнува за втори път, съобщиха от НСИ.

С това събитие европейската статистическа общност цели да повиши осведомеността на европейските граждани относно значението, стойността и силата на официалната статистика.

Европейските статистически данни от Евростат играят основна роля в съвременните общества, ръководят обществените политики, подкрепят бизнес решения и позволяват на гражданите да оценяват постигнатия напредък и да се сравняват със своите съседи. Статистиката става все по-важна: чрез осигуряване на точна картина и разбиране на нашите общества тя улеснява оценките и позволява по-ефективни действия и реакции. „Официалната статистика е маркер, отправна точка за това какво сме и откъде идваме, компас, който ни позволява да наблюдаваме, оценяваме и намираме нашето място“, казва Мариана Коцева, изпълняваща длъжността генерален директор на Евростат.

Мигрантите във Великобритания са намалели с 84 000 души през 2016 г.

Притокът на мигранти към Великобритания през изминалата 2016 г. е бил 248 000 души, което представлява значителен спад в сравнение с пр...

Европейският ден на статистиката се организира по инициатива на Европейския статистически консултативен комитет и се подкрепя от членовете на Европейската статистическа система и Европейската система на централните банки.

През 2017 г. празникът се отбелязва с Конференцията на високо равнище „Сила, произтичаща от статистиката: данни, информация и знания“, организирана в Брюксел (18 - 19 октомври). С формат, вдъхновен от срещите на Световния икономически форум в Давос, Конференцията има за цел да положи основите на „официалната статистика на утрешния ден“, която ще бъде в състояние да предостави насоки на политиците за бъдещето. Резултатът от обсъжданията на високо равнище ще се превърне в „Доклад за насоките“, който ще съдържа препоръките, очертаващи пътя към бъдещите официални статистически данни с перспектива 2030 година. На конференцията България е представена от Диана Янчева - заместник-председател на НСИ.

Евростат също така отбелязва Европейския ден на статистиката през 2017 г. с новата дигитална публикация „Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет“, разработена съвместно със статистическите служби на държавите членки и достъпна за първи път на 24 езика. Статистическата информация, поднесена по интересен начин чрез кратки текстове, графики и интерактивни инструменти за визуализация, разкрива различни страни от живота на европейците.

По случай Европейския ден на статистиката Националният статистически институт ще вземе участие в Научнопрактическа конференция „Статистиката като наука и практика - традиции и съвременни измерения“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов. Официално обявява провеждането на Европейската олимпиада по статистика за ученици съвместно с Евростат и 11 държави - членки на ЕС.

Св. апостол и евангелист Лука

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: "Поздравява ви Лук...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика