Печалбата на БЕХ е спаднала с 19% през първото полугодие

1379
Печалбата на БЕХ е спаднала с 19% през първото полугодие
Снимка: Thinkstock

Въпреки че част от държавните енергийни компании се похвалиха с добри финансови резултати за първите шест месеца на тази година, Българският енергиен холдинг (БЕХ) свива печалбата си спрямо периода януари - юни 2016 г. с 19.1%. Това показва отчетът на държавната мегаструктура, под чиято шапка е държавната енергетика.

БЕХ отчита финансов резултат преди данъци в размер на 106.2 млн. лв. Намалението спрямо първото полугодие на 2016 г. е с 25 млн. лв., или с 19.1%, разкрива документът. Основната причина за това са намалените с 30.9 млн. лв. приходи от дивиденти и съучастия. В момента ставката за отчисление от печалбата на държавните дружества в полза на държавата е 50%. От БЕХ отчитат, че това показва "важна институционална подкрепа от страна на българската държава на такъв критичен и с висока социална значимост отрасъл, какъвто е енергетиката".

БЕХ смени управляващи кадри в АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Булгаргаз“

С Решения на Съвета на директорите (СД) на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД са извършени промени в три енергийни дружества ...

На фона на по-малката печалба БЕХ отчита и ръст на разходите с 47.6%, или с 16 млн. лв. Основната причина за това е поетият допълнителен външен дълг чрез пласираната облигационна емисия през август 2016 г. в размер на 550 млн. евро.

Все пак БЕХ успява да свие разходите си за външни услуги спрямо миналата година. Те намаляват с 30.4%, или с 564 хил. лв., до 1.2 млн. лв. Намалението се дължи на това, че холдингът е икономисал от юридически услуги по различните дела. В същото време през 2016 г. БЕХ е платил на агенция "Муудис" за присъждане на кредитен рейтинг.

В същото време финансите на подопечната на БЕХ компания - НЕК, се подобряват, но дружеството продължава да изпитва недостиг на пари и да бави погасяването на задълженията си към партньорите. НЕК отчита отрицателен финансов резултат за първото полугодие на 2017 г. в размер на 945 хил. лв. В сравнение със същия период на предходната година той е подобрен с 92 917 хил. лв. Интересно е, че приходите на НЕК от фонд "Сигурност" растат със 121.5% спрямо година по рано. Така ако през миналата година те са били 112.4 млн. лв., то сега вече са вече 249.1 млн. лв., показва отчетът. Във фонда 5% от приходите си отчисляват производителите на електроенергия, пише Сега.

Индиректно компанията отново се оплаква от евтината енергия. Продажбите на ток намаляват в най-голяма степен в резултат на по-ниските продажни цени за крайните снабдители. Приходите по това перо се топят с 6.2% спрямо същия период на миналата година и вече са на ниво от 789 845 хил. лв.

БЕХ към Петков: Необосновано е да се твърди, че кредиторите ще имат претенции към активи на холдинга

Изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ са необосновани. Това се казва в позиция на...

И докато приходите на НЕК се генерират най-вече от дотациите на фонд "Сигурност", то АЕЦ "Козлодуй" успява да натрупа приходи от 418 млн. лв., което е с над 22 млн. лв. над отчетените за същия период на 2016 г. Основната част от тях са формирани от продажбата на ток и са общо 408 млн. лв., пише в отчета на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com