Пеевски ли блокира важни проекти като ремонт на училища и депо за опасни отпадъци?

11361
Пеевски ли блокира важни проекти като ремонт на училища и депо за опасни отпадъци?
Снимка: БГНЕС

Неизвестна фирма с название "Аероспециал 91" ЕООД внезапно е станала свръхактивна в спирането на обществени поръчки от началото на 2018 година, установи проверка на Actuano.com.

Стартът на новата ѝ дейност – да обжалва поръчки, които не може да изпълни, е даден в първия работен ден на новата година. От 2 януари до днес дружеството - еднолична собственост на 57-годишния софиянец Христо Василев Георгиев, е блокирало 10 поръчки на обща стойност 39 437 739 лв. без ДДС.

Потърпевши от блокиране на инфраструктурни проекти са общините Златарица, Троян, Лом, Велико Търново, Гоце Делчев, Плевен, Стражица, а също така Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГД ПБЗН).

Едноличното дружество е вписано в Търговския регистър с основно с търговска дейност. То не е вписано в Камарата на строителите, за да е правоимащо да изпълнява строителна дейност с такива мащаби. А всички спрени поръчки са за изпълнение на инфраструктурни обекти.

На Община Златарица е обжалвана обществената поръчка за реконструкция, възстановяване и рехабилитация на улици в града и селата Родина, Калайджии и Долно Шивачево, както и изграждане и възстановяване на тротоари в Златарица и село Долно Шивачево. Тя е с прогнозна стойност 1 747 219 лв. без ДДС.

На Община Троян е спряна поръчка за проектиране, СМР и авторски надзор на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за общините Троян и Априлци за 4 259 734 лв.

Община Лом е потърпевша с две блокирани процедури. Едната е за обновяване на градски пространства (улици, зелена площ и паметник на Еремия Българов към Историческия музей) на стойност 2 152 295 лв. Втората е за проектиране, строителство и авторски надзор на ПГ "Найден Геров", СОУ "Д. Маринов", ОУ "Н. Първанов", ЦДГ 7 "Калинка", ОУ "К. Фотинов" и СОУ "Отец Паисий" за 7 620 963 лв.

За 5 845 365 лв. е спряната строителна поръчка на Община Велико Търново за реконструкция и модернизация на СУ "Владимир Комаров", СУ "Г. С. Раковски", Спортно училище "Велико Търново", детските градини "Ален мак" и "Рада Войвода".

Блокирана е поръчка на Община Гоце Делчев за обновяване на ОУ "Гоце Делчев", ОДЗ "Калинка" и ЦДГ "Радост" за 4 635 836 лв.

Потърпевша на Община Плевен е поръчката за саниране на 4 жилищни блока с прогнозна стойност е 3 909 344 лв.

На Община Стражица е стопирана поръчката за рекултивация на депо за ТБО със прогнозна цена 1 105 323 лв.

Спряната строителна поръчка на ПУДООС е за пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци в Разград, Левски и Созопол на стойност 1 864 629 лв.

За 6 297 085 лв. е стопираната процедура на ГД "ПБЗН" за реконструкция и модернизация на центрове за реакция при наводнения.

Кой наднича зад "Аероспециал 91", Христо Георгиев и блокираните десет процедури?

Справка в Търговския регистър за свързани лица сочи, че собственикът на "Аероспециал 91" Христо Георгиев е в Съвета на директорите на "Велдербилд" ЕАД заедно с Васил Таков и Георги Драгомиров.

Същото това дружество е едноличен собственик на зала "Универсиада" в София. Контролът върху залата пък медийни публикации го свързват с Делян Пеевски.

Зала "Универсиада" беше изцяло приватизирана по времето на Тройната коалиция, съставена от НДСВ, БСП и ДПС. През ноември 2008 година държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД продаде своя дял (50%) от капитала в "Универсиада" АД на собственика на другите 50% - "ВелдерБилд" за 9,5 млн. лв. Част от сделката тогава е и хотел "Тотошанс" на Златни пясъци.

"Пътят към приватизацията на "Универсиада" беше прокаран от спортния министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Васил Иванов-Лучано. Той издаде заповед държавната фирма от забранителния списък за приватизация "Олимпика" ЕАД (чийто директор известно време беше Ирена Кръстева) да учреди смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България", заедно с частен инвеститор, в което да апортира два свои имота - зала "Универсиада" и хотел "Тотошанс". Апортът беше срещу ремонт и реконструкция на обектите и използването им по предназначение - в услуга на българския спорт. Партньор в "Спорт хотелс Олимпика България" стана "Проект строй БГ", преименувана по-късно на "Проект строй груп". Фирмата веднага беше свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, син на Ирена Кръстева. При правителството на Станишев и при наследника на Лучано - Весела Лечева, през 2006 г. "Проект строй груп" е продадена на "Велдер- БГ" ЕАД“, написа в началото на 2009 година вестник "Сега".

Последният публикуван в Търговския регистър финансов отчет на едноличното акционерно дружество, в чийто Съвет на директорите е Христо Георгиев, е за 2012 година. От него е видно кои са свързаните юридически лица, а също и че през 2006 година е направена промяна на наименованието – от "Проект строй БГ" на "Велдербилд" ЕАД. Негов едноличен собственик е фирма "Велдер БГ" ЕАД на регистрираното в Женева (Швейцария) дружество "Съсексинвест" АГ.

В отчета е посочено, че инвестициите в "Универсиада" ЕАД на стойност над 13 млн. лв. са обезпечение по кредит към фалиралата вече КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com