X
 
 

Петкова: Строежът на интерконектора с Гърция ще приключи през октомври

735 3
Петкова: Строежът на интерконектора с Гърция ще приключи през октомври
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Строителството на интерконектора Гърция-България трябва да приключи през октомври тази година. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта IGB. В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания „Ай СИ Джи Би“ ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“.

Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Теменужка Петкова: България запази стратегическо място на енергийната карта на Европа

Реализираните проекти в енергетиката дават възможност България да запази своето стратегическо място на енергийната карта на Европа, а б...

Представителите на „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Продажна мисирка, затлъстяла !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Свиньо лъжлива, европейската санкция за всички интерконектори е подписана от Борисов преди 11 години и парите са преведени! Вие пазите руските интереси против нашите! Вие сте руски еничари! ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Въпреки протакането с години строителството на интерконектора,този път струва ми се че искат-не искат, мърдане няма.Като чета статията,тръбите и технката за заваряне ще бъде доставена по график,така че октомври месец да е пусковият срок.
  : 0 !