КЗК не спря интерконектора с Гърция, въпреки жалбата за доставката на тръби

3134
КЗК не спря интерконектора с Гърция, въпреки жалбата за доставката на тръби
Снимка: "Ай Си Джи Би"

Въпреки жалбата на "Топливо – 2" ЕООД, "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще сключи договор с гръцката компания „Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А." за производство и доставка на тръби за интерконектора Гърция – България.

Със свое определение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е допуснала предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител. Гръцкото дружество спечели поръчката с оферта за 58 229 759 евро без ДДС.  

Петкова: Пристигна танкерът, който ще ни достави първи втечнен газ от САЩ

България е договорила нови 140 млн. куб. метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. Това съобщи министърът на енергетикат...

Мотивите на смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България с равни дялове от българската БЕХ ЕАД и гръцката IGI Poseidon, да не се спира поръчката са много. На първо място се изтъква, че забавянето на поръчката би поставило в риск особено важни държавни и обществени интереси и тяхната защита и може да последва значителна вреда както за възложителя, така и за обществото. Това произтича от специфичния предмет на обществената поръчка - производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемна газова връзка Гърция – България.

Поръчката се възлага за осъществяването на Проект „Междусистемна газова връзка Гърция – България“, като договорът за производство и доставка на тръби е един от основните договори, чието навременно възлагане трябва да обезпечи успешната реализация на проекта. „Той е важен стратегически проект за България и Европейския съюз поради това, че към момента е основният газов проект, който може да постигне целите за осигуряване на реална диверсификация на източниците и маршрутите на газ и сигурност на доставките“, се сочи още в мотивите.

Освен това чрез проектите за междусистемни връзки, които държавата предвижда да осъществи и сред които е интерконекторът Гърция – България, ще се подобри сигурността на газовите доставки за България и ще се избегнат негативните ефекти за националната икономика от потенциални кризи, свързани с пълно или частично прекъсване на доставките от единствения за момента източник.

От „Ай Си Джи Би“ уточняват, че проектът ще осигури пренос на общо 3 млрд. куб. метра газ, което е цялото потребление на страната на годишна база. Към настоящия момент поне 1 млрд. куб. метра газ със сигурност се осигурява от източник, различен от руски газ – находище „Шах Дениз-2“ на територията на Република Азербайджан.

Гръцка компания ще прави интерконектора Гърция - България

След проведена процедура с обществена поръчка, вече е ясен победителят, който ще проектира и строи газовата връзка с Гърция. Това е гръ...

Ако стартът на търговска експлоатация се забави, това ще доведе до активиране на клауза, при която общественият доставчик на природен газ „Булгаргаз“ ЕАД - страна по сключения договор, ще трябва да заплаща количествата газ, макар и да не са получени, и съответно ще търпи финансови загуби. От компанията допълват, че неизпълнението по договора за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ ще доведе до налагането на сериозни санкции от страна на доставчика "Сокар". Загубите могат да достигнат размери от порядъка на няколко десетки милиони долара, което застрашава дейността на обществения доставчик и сигурността на доставките на природен газ на територията на страната.

За проекта има предвидено публично финансиране от различни източници – грант от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и безвъзмездна помощ от Европейската енергийна програма за възстановяване. Предвид спецификите му са поставени специални изисквания към производството и вида на тръбите, затова те не са налични. Производството им трябва да започне след подписване на договор с изпълнителя, като първата партида трябва да бъде доставена до 4 месеца след началната дата на договора.

Съгласно текущия график първата доставка се очаква през септември 2019 г. От доставката на тръби зависи и самото строителство на интерконектора.

Антимонополната комисия се е съгласила изцяло доводите на възложителя. "Следва да се отбележи, че към настоящия момент това е единственият проект, който може да осигури диверсификацията на източниците, маршрутите на газ и сигурност на доставките. От една страна, проектът представлява предпоставка за надежден икономически растеж, а от друга, същият ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност, която пък е важна част от националната сигурност“, сочи КЗК. Решението ѝ подлежи на обжалване пред ВАС.

Ясно е кои са кандидатите за строежа на инфраструктурата за българската част на "Турски поток"

Три сдружения са подали оферти за обществената поръчка на "Булгартрансгаз" за изграждане на новата газова отсечка от турската граница д...

Припомняме, че преди две седмици премиерите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, направиха първа копка от строителството на междусистемната газова връзка Гърция – България. В официалната церемония близо до границата с Гърция  участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. На нея присъстваха министрите на енергетиката на двете държави, първият заместник министър-председател на Азербайджан и високопоставени представители от Европейската комисия и от Европейската инвестиционна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика