Петър Витанов посочи какво ще намали безработицата в страната

2018
Петър Витанов посочи какво ще намали безработицата в страната
Снимка: БГНЕС

„Не съм голям оптимист по повод гласуването на мерките по пакета „Мобилност“ в пленарна зала идния месец. Нашите надежди са по-скоро към мерките, които българското правителство може да предприеме, а именно - сезиране на Съда на Европейския съюз в Люксембург“, заяви Петър Витанов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

На вчерашното заседание Комисията по транспорт подкрепи законопроекта за нови правила за международните пътни превози и отхвърли българските поправки.

Сачева: Мярката 60 на 40 може да остане до края на годината

„Планира се удължаване на мярката 60 на 40 с още три месеца с опция до края на годината. В такъв случай тя ще има нужда от нов ди...

„Чакаме с нетърпение оценката за въздействие на новия комисар по транспорта за приложимостта на тези мерки - доколко те са дискриминационни, доколко са пропорционални. И когато нашите съмнения бъдат оправдани, това ще даде повод за ново отваряне на пакета „Мобилност“, допълни Витанов.

Той изрази надежда Европейската комисия в крайна сметка да отчете негативните последици от приемането на закона в сегашния му вид – празните курсове на камионите ще доведат до увеличаване на вредните емисии и оскъпяване на стоките, вследствие на повишения разход за транспорт.

Ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент определи ограничаването на свободното движение като основно предизвикателство пред Европейския съюз, което видимо се отразява и на покачващите се нива на безработица в страните-членки.

Безработицата е огромен проблем. За да може да бъде решен, първо трябва да се възстанови свободното придвижване на хора“, категоричен е Витанов. Координираното отпадане на ограниченията ще помогне за възстановяване и на туризма, който генерира над 10 милиона работни места в Европа.

Има ли надежда за българските превозвачи спрямо пакет "Мобилност"?

Транспортната комисия на Европейския парламент не прие българските поправки в пакета "Мобилност". Отхвърлени бяха внесените от българск...

Въпреки очакваните загуби за туристическия бранш вследствие на кризата, европейците все пак ще осъществят пътувания с цел почивка. „Така че е много важно как всяка страна-членка на ЕС ще се ориентира и ще успее да привлече тези туристи“, каза евродепутатът.

„Ако някой разчита, че Европейският съюз по административен път ще успее да канализира туристическите потоци, жестоко се лъже. Отговорността и компетенциите по туризма са национални.

Така че България трябва да предложи адекватни мерки. Но адекватните мерки не означават кафявото море във Варна или „подпорната стена“ на четири етажа в Созопол. А означават привличане на туристи. Означават изпълняване на стратегията за туризма“, заяви Витанов.

Според него България трябва да се фокусира в сферите, където има предимства. „Да се съревноваваш със страни като Гърция, Хърватия, Турция, които имат много по-дълга брегова ивица, много по-дълъг летен сезон, не е най-разумното нещо. България трябва да насочи вниманието си там, където има сравнителни предимства – минералните води, спа туризма, еко туризма. Имаме даденостите и неслучайно това е записано в Националната стратегия“, убеден е евродепутатът.

Комисия на ЕП не прие „български“ поправки в пакет „Мобилност“

Нито една поискана поправка от България и периферните страни на ЕС по пакет "Мобилност" не бе приета на днешното заседание на транспорт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика