X
 
 

Пореден абсурд с лични данни - заради промени в Закона за пощенските услуги

4276 0
photo of Пореден абсурд с лични данни - заради промени в Закона за пощенските услуги
Снимка: БГНЕС
За сериозен проблем в практиката, възникнал от промяна в Закона за пощенските услуги, алармира читател на Actualno.com.

Става въпрос за следното изменение - че пощенските оператори са длъжни да изискват, обработват и съхраняват данни като ЕГН или ЛНЧ на физически лица, както и ЕИК на юридически т.е. фирми и сдружения, когато става въпрос за пратки с наложен платеж, изходящи пощенски международни пратки и при получатели на суми в брой с наложен платеж. Промяната е отразена в чл. 20, ал. 1, като е добавена т. 11 със съответния текст. Тя вече е обнародвана в брой 53 на Държавен вестник.

Парламентът реши: Няма да се закриват пощенски станции

Народното събрание отхвърли редакционни поправки в параграф 24 на Закона за пощенските услуги. Така пощите в малките населени места с п...

Тази ситуация обаче се разбира от предоставящите куриерски услуги по съвсем различен начин - че служител, който дава на куриер пратка за пренос, трябва да дава и своето собствено ЕГН! "Откъде-накъде? Кой е служителят и защо трябва неговото ЕГН да бъде предоставяно на куриера, след като пратката е фирмена и постъпленията ще влязат във фирмената сметка", пита читателят на Actualno.com.

Уникалното в случая е, че всъщност в проекта за изменение на закона е пишело следното: т. 11 "изискват, обработват и съхраняват в сроковете по чл. 38, ал. 1 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс идентификационни данни на податели-физически лица (както и данни на упълномощено лице) на вътрешни и изходящи международни пощенски пратки с наложен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой от оператора чрез пощенски паричен превод". С други думи, трябвало да е става въпрос изрично и само за физически лица, но финалният вариант на текста предполага и юридическите лица.

Припомняме, че данните на юридическите лица, включително и ЕИК, се намират на съответните официални документи т.е. те се отчитат пред НАП.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално