Потребителите са в интернет, но къде са брандовете?

16899
Потребителите са в интернет, но къде са брандовете?
Снимка: Thinkstock

Потребителите у нас използват все повече и все по-често интернет. Правят покупки на дрехи и самолетни билети онлайн, слушат радио и проверяват имейли. Това са някои от изводите на проучването на IAB в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за поведението на онлайн потребителите по отношение на медии, начин за достъп до интернет и навици. В проучването на IAB са участвали над 6 хил. респондента от 8 държави от ЦИЕ, сред които и България.

"През интернет се гледа всичко, чете се всичко и се слуша всичко“, заяви Жанет Найденова от IAB България по време на форума MySuccess.bg in Retail. Потребителите очакват едно и също поведение от бранда към тях, независимо от това дали през десктоп или мобилен екран, обясни Найденова.

Интернет маркетинг с нулев бюджет се завръща!

Поради големия брой запитвания и интерес към ново издание на семинар Интернет маркетинг с нулев бюджет, на 3 юни ще се проведе номер 9 ...

България е на лидерската позиция сред съседите си от Централна и Източна Европа, що се отнася до честота и продължителност на използване на интернет. Над 73% от онлайн потребителите у нас използват ежедневно интернет. Също толкова използват телевизия, а 38% слушат радио всеки ден. Същевременно българите стоят в интернет над 3,6 часа спрямо 2,8 часа пред телевизора. Найденова зададе реторично въпроса защо бюджетите за реклама в България не следват потребителя и даде пример с Великобритания. В островното кралство преди 2 години бюджетите за дигитален маркетинг са надхвърлили тези за телевизия.

Телефонът се превръща в много лична вещ, каза Найденова.

В България смартфонът доминира сред устройствата за достъп до интернет, като 66% от онлайн потребителите го притежават. Данните потвърждават твърдението, че българинът е проактивен, като страната ни е и лидер спрямо навлизането на преносими компютри (65% от интернет потребителите). „По отношение на е-четците и таблетите сме първи по навлизането им на пазара сред държавите от Централна и Източна Европа, обясни Найденова. Според данните на IAB страната ни е почти двойно по напред в употребата на е-четци, като у нас 8% от хората в интернет ги ползват. В страните от ЦИЕ процентът е 5%.

Какви са тенденциите при употребата на повече от едно устройства, какво правим докато гледаме телевизия и къде отиват разходите за реклама може да прочетете в Expert.bg.

Даниела Узунова: Марките трябва да отговарят на нуждите на потребителите

Даниела Узунова е маркетинг мениджър и член на УС на "Данон България". Името ѝ е свързано с успешното създаване на брандовете „Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика