X
 
 

Преразглеждат разрешителните за централите "Марица Изток"

1193 1
photo of Преразглеждат разрешителните за централите "Марица Изток"
Снимка: БГНЕС
Операторите в централите "Марица Изток" биха могли да получат дерогация от нивата на емисии на вредни вещества в околната среда, включени в заключенията за най-добри налични техники по всички възможни критерии. Това отбеляза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за решението на Европейската комисия, засягащо големите горивни инсталации.

Министър Димов отбеляза, че искането за дерогация се обосновава с анализ за разходите и ползите, потвърждаващ, че прилагането на решението за най-добри налични техники е свързано с непропорционално високи разходи спрямо ползите за околната среда поради една от трите възможности - географското положение на централата, характеристиките на околната среда в района или техническата характеристика на инсталацията.

България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за г...

Независимо от анализа съгласно нормативната уредба, в разрешителните следва да се поставят такива емисионни ограничения, които не водят до значително замърсяване на околната среда, а осигуряват висока степен на опазване, допълни министърът, цитиран от БНТ.

Към настоящия момент процедурата по преразглеждане на комплексните разрешителни за централите от "Марица-Изток" са на етап преглед и оценка на внесена документация. В резултат от извършения преглед при необходимост ще се изисква допълнителна информация от операторите, след внасянето на която ще започне окончателното гледане на въпроса, допълни министърът.

Той обясни, че за да се получи дерогация, е необходимо да е наличен един от трите изискуеми критерии. Според него в предоставената от операторите информация има данни за наличието и на трите възможности, което е сериозна предпоставка за получаването на дерогацията.

Министърът отбеляза, че такава процедура се случва за първи път в България и почти няма опит в Европа.

Синдикатите започват подписка за обявяване на стачни действия в "Мини Марица изток"

Синдикатите в "Мини Марица изток" са започнали подписка за обявяване на стачни действия, съобщи лидерът на КНСБ във въгледобивното друж...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Хамериканец 1 Хамериканец преди 7 месеца Профил на трол?
    Май - май ще ми закачате централите,а?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Обединение от десетки щати даде Тръмп на...

Обединение от 16 американски щата, водени от Калифорния, съдят американския президент Доналд Тръмп за решението му да обяви национално ...

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално