X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Превозвачи: Ще влизат ли в затвора хората, купили си ван с осем места?

1922
Превозвачи: Ще влизат ли в затвора хората, купили си ван с осем места?
Снимка: БГНЕС
Превозвачи, туроператори и хотелиери против затвор за нерегламентиран превоз. Те са категорични: Промените в НК, касаещи нерегламентирания превоз на пътуващи противоречат на свободната стопанска инициатива. Членовете на Национално сдружение Случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) заявиха, че предвидените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване промени в Наказателния кодекс, касаещи обществения превоз на пътуващи, според тях са противоконституционни и накърняват правото на гражданите на стопанска инициатива.

В писмо от 29.10.20 г., изпратено до председателите на всички парламентарни групи в 44-то Народно събрание, браншът призовава народните представители да преосмислят предложените промени, като изтъкват, че преди да се превърне във формално престъпление, превозът на пътуващи с моторни превозни средства (МПС), които към момента не подлежат на лицензионен режим, би следвало да се регулира в Закона за автомобилните превози.

Писмо с бял прах и смъртни заплахи изпратено до премиера на Хърватия

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович е получил вчера в седалището на партията си Хърватска демократична общност писмо с бял прах и см...

Какво гласу писмото?

"Истината е, че нормативната уредба предвижда лиценз или разрешително за извършване на обществен превоз на пътуващи с МПС с до седем или над осем места, което автоматично поставя много бизнеси в новата криминална хипотеза: „Считаме, че така нареченото „инкриминиране“ на горепосочените услуги, без да бъдат отчетени техният пазарен дял и правото на гражданите на стопанска инициатива е в сериозно противоречие, както с българската правна система, така и с тази на Европейския съюз (ЕС).

По смисъла на предложената разпоредба на чл.234г от Наказателния кодекс (НК), всяка употреба на такова превозно средство (с осем места) за обществен превоз на пътуващи е наказуема, поради невъзможността за целта да бъде получен лиценз или друг вид разрешение. Непренебережим дял от обществения превоз в областта на туризма се осъществява именно с пътнически превозни средства, които не подлежат на лицензионен или разрешителен режим по смисъла на Закона за автомобилните превози или други разпоредби от българската нормативна уредба. В това число, но не само всички индивидуални туристи, голяма част от летищните трансфери, повечето бизнес пътувания.

Хотелиери, туроператори и немалка част от превозвачите работят масово с такива превозни средства. Означава ли това, че вече ще лежим в затвора, притеснена е Евелина Пулева – туроператор и хотелиер, член на УС на БРТК. Не можем да приемем наказание, сходно на това, за трафик на хора, само защото предлагаме услуги, според нуждите на пазара, категорична е Радка Мандилова – председател на НССП. Тя добавя, че повечето европейски държави, в това, число Сърбия и Турция, които не са членки на ЕС, предвиждат възможност за лицензиране на този тип превози, а санкциите (чисто административни!) са обвързани с предвиените в закона задължения.

Отпада разрешителният режим за превоз на товари и пътници между България и Черна гора

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на транспорта и морските въпроси на Черн...

Тук искаме, едва ли не, да бесим всички, които са си купили 8-местен ван. Не е нужно да откриваме топлата вода – можем просто да се научим от Швейцария, например. Превозвачите са солидарни с колегите си, че така нареченият „сив сектор“ трябва да бъде отстранен, но същевременно подчертават, че това трябва да се случи в условията на равнопоставеност на легитимните стопански субекти и при пълно зачитане конституционните права на гражданите. БРТК, НССП, както и друи браншови организации на превозвачи многократно са заявявали готовност за съдействие в разработването на адекватни нормативни разпоредби за регулиране и контрол на обществения превоз на пътници, но реакция от властта липсва."

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Почитаме Св. Стилиан
Почитаме Св. Стилиан

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен...