Първанов: Брюксел да не мери с двоен аршин, опорочихме процедурата за "Южен поток"

18369
Първанов: Брюксел да не мери с двоен аршин, опорочихме процедурата за "Южен поток"

Ние от АБВ смятаме, че натискът на Брюксел и опитът с политически и геополитически и геосратегически аргументи да се спре реализацията на „Южен поток” са неприемливи. Това каза президентът в периода 2002 - 2012 годинаГеорги Първанов по време на днешната пресконференция на АБВ, предаде Агенция "Фокус".

Георги Първанов каза, че дори от най-високо ниво в Брюксел не могат да кажат, че докато не се оправят отношенията между Русия и Украйна „Южен поток” няма да го има. „В това време, в това „докато” природният газ от Русия тече по „Северен поток” този двоен стандарт за нас е неприемлив”, каза още той и заяви, че от АБВ не искат България да става заложник на тази геополитическа игра.

Ерменков: "Южен Поток" е от национално значение

Няма ясно изразена позиция от ЕК и определени възражения по проекта "Южен поток". Ние искаме да го построим по брюкселските правила и...

Същевременно трябва да се изрази критичност с начина, по който се действа по проекта от българска страна. По думите на Първанов процедурата по избор на българска фирма за изграждането на проекта е опорочена и е направена така, че да обслужва един човек. „Това ни злепоставя в очите на Брюксел и дава хляб нашите опоненти”, каза още Георги Първанов.

На въпрос как ще коментира изявлението на американския посланик за вероятните санкции, които САЩ ще наложи на фирмите, които ще работят по „Южен поток”, Георги Първанов заяви, че е останал учуден от подобни менторски изявления към суверенната Република България, която е равностоен и пълноправен член, както на ЕС, така и на НАТО. Георги Първанов добави, че ако Вашингтон има желание да помогне, е добре дошъл, но и напомни, че заради подобна загриженост проектът "Набуко" не се състоя, а ни заобиколи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика