Социалистическите южни лъжи със северен привкус

35258
Социалистическите южни лъжи със северен привкус
Снимка: Биволъ

Курсът към подводните скали, по който БСП и ДПС уверено водят България, вече е почти към края си. Това стана ясно след като познатата отпреди шест години картинка лъсна отново – спряна европейска програма (ОП „Регионално развитие”), а за капак станахме и първата страна-членка, срещу която започна наказателна процедура ПРЕДИ да бъде прието сбъркано законодателство – това за „Южен поток”.

Вече два дни куп експерти и познати муцуни, болшинството от които са виновни България след 25 години на Преход да е в сегашното си жалко състояние, обясняват ли обясняват защо се получи така. Основният аргумент на червените и като цяло „леви” политици е, че лошата Европейска комисия правела мръсно на Русия, като спирала „Южен поток”, ама като бил на дневен ред „Северен поток” и я как пуснала газът за богатите западноевропейци.

Дъжд вали - Серго, земи се спри

Дъжд вали, вали, вали, та ни дави. Мине се не мине и излезе Емо Чолаков, който по принцип дава не прогноза за времето, ами разказва биб...

Това, разбира се, е поредната лъжа. За хора като Явор Куюмджиев, който дори излъга какви са законите на България, за да не плати глоба за превишена скорост, е ясно, че проверка трябва да има на всяка тяхна дума. А фактите за „Северен поток” са следните – когато проектът беше подготвен, Русия официално поиска изключение за газопровода от Третия либерализационен пакет. Европейската комисия разгледа искането и отстъпи частично – беше направено изключение от две много важни области. Първо, „Газпром” получи разрешение да запази 50% от капацитета на тръбата и второ – руският монополист сам определя тарифите, като по принцип това трябва да се прави от независим орган.

Да сте чули Москва да е поискала такова нещо за „Южен поток”? Някой от червените шамани със сигурност щеше да е протръбил до небесата, ако имаше такова нещо. Мълчанието от „Позитано” обаче е толкова силно, че ехти и в 15-та глуха. Дори нахалният Куюмджиев не обелва и дума, защото няма как. Още повече, че при началото на срещата на Г-7 Жозе Мануел Барозу предупреди останалите пет държави от ЕС в проекта, че също ще патят, ако прокарат "по български начин" газопровода.

„Южен поток” не е международен проект в услуга на България и това е ясно като бял ден. Отсечката от малко над 500 километра на наша територия стана 3,5 млрд. евро от първоначална цена 1,5 млрд. евро, след като беше нареден уж „конкурс” за изпълнител на проекта у нас и там цъфнаха имената на изпълнителите - руската компания „Стройтрансгаз”, чийто мажоритарен собственик е фирма на руския милиардер Генадий Тимченко, и "Газпроект Юг", зад който седят пет български компании - "Главболгарстрой", "ПСТ Холдинг", "Техноекспортстрой", "Понсстройинженеринг" и "Промишлено строителство холдинг". За всички пет български компании се твърди, че под една или друга форма са свързани с познати олигархични кръгове – тия, срещу които половин година се протестираше. Обяснение как от 1,5 млрд. евро се стигна до 3,5 млрд. евро няма. Няма и обяснение как се проведе конкурс за избора на „Южен поток  България” за девет работни дни – от 21 декември 2013 година до 10 януари 2014 година. При това след жалба заради първия конкурс – от 31 октомври до 15 ноември миналата година. А в „Южен поток България” съсобственик е Българският енергиен холдинг – картинка, която говори достатъчно.

При сегашните условия и при всички задкулисни игрички „Южен поток” не е добър проект за България – категорично. Така че остава да повторим за n-ти път – оставка, Олигарски!!!

Вопъл за един откраднат глас

Има безброй причини да се иска разпускането на този парламент. За тях се изписаха безброй страници през последната година. Но много м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com