Радосвет Радев: Има бизнес инициативи, които ще спечелят от коронавируса

9610
Радосвет Радев: Има бизнес инициативи, които ще спечелят от коронавируса
Снимка: Пресцентър БСК

Преди дни Радосвет Радев обяви по време на срещата с президента заради коронавируса, че има три групи бизнес в България, който ще реагира различно на пандемията в световен мащаб. По думите му има бизнес, който сериозно ще е ударен от коронавируса, бизнес, който няма да бъде ударен сериозно, и бизнес, който ще процъфти от болестта.

"Много е сложна оценката на тази картина – къде и какво се разрушава и какво изведнъж се ражда за нов живот", отбеляза още председателят на БСК.

Президентът подкрепи бизнеса в исканията им за мерки срещу коронавируса

Национално представителните работодателски организации проведоха среща с президента Румен Радев за ситуацията с коронавируса, предаде р...

В латентен фалит е туризма, това каза пред BTV председателят на БСК. Това може да се случи реално в края на лятото. Неговият съвет е: След такива пандемии има сериозен недостиг на витамин Д, да преформулираме слогана на България - не като на море, а като на лечебница. Нашето черноморие предлага много възможностти за това.

Към втората група бизнес - са живите компании, каза Радев. Това са тези с капарирани доставки - като износ на автомобилни елементи. На тези компании също трябва да се помогне, защото парите ще дойдат, но не е точно ясно кога. Те са най-предпазливи в съкращаването на хора, защото им трябват, обясни бизнесменът.

А третата група са компаниите, които печелят от пандемията - "Ето бумът по шиенето на предпазни маски и костюми. Оказа се, че точно браншът, срещу който бизнесът скачаше, сега е водещ. И това се случи за седмица. В момента България може да се превърне във фабриката на Европа за производство на маски и предпазни материали, но трябва да има добра регулация за това. След като Бургаската опера започна да шие такива артикули, представете си. Индустрията с ниска добавена стойност в момента се изстрелва нагоре, защото за една седмица се случи пренастройване на стандартни производствени процеси. България ще се превърне във фабриката на Европа за тези неща. Същото нещо се случва във фармацията. България има едни от най – сериозните производствени мощности", обясни председателят на БСК.

А сега и държавата застава зад това. И все пак държавата няма да го свърши вместо нас, ние трябва да го нарпавим, категоричен е той.

Горанов: Най-уязвим в тази криза е отделният човек

Коронавирусът опразни заведенията

За последните 3-4 дни, след като у нас бе регистриран първият случай на коронавирус, заведенията са се опразнили наполовина. Спадът на ...

Невероятен бум се случва и в интернет индустрията. "Тя изведнъж стана наш партньор 24/7. Ние всички сме заключени вкъщи", коментира още Радев.

Като добара новина определи той появилото се в цял свят и у нас - "Интернет потребление на знанието". Музеи, театри, образованието ни влезе в интернет пространството.

Радев разказа как е попитал образователният министър Красимир Вълчев - "Колко време щеше да отнеме на България да въведе всичко, което сега образованието предлага заради коронавируса - като дистанционно обучение, онлайн курсове и пр. По думите му министърът отговорил - 10 години.

"До онзи ден ние бяхме икономика на растежа, в момента голямото предизвикателство е да се сме икономика на натрупаните резерви. Спестяванията на бизнеса тази година е по-малко от 22 млрд. лв. миналата година бяха към 70 млрд. лв.", коментира още Радев.

Ценността на тази трагедия е да преоценим собствените си приоритети като общество, народ и общност. От нашите собствени качества , а ние го имаме в ДНК-то - да оцеляваме и да бъдем по-силни. Според мен всяка нация и всеки човек трябва да знае как влиза и как излиза в тази криза, дори и да не си задава въпроса защо му се случва, но се случва, каза още той.

Най-засегнати от коронавирус в България са хората между 40 и 49 години, щабът иска затваряне на Витоша

За миналото денонощие в България има 29 нови случая, т.е. 171 официално болни от коронавирус в България. Това заяви генерал-майор профе...

Когато нещо лошо се случи на бизнеса, обикновено хората казват "Хак им е", сега настроенията са други. Хората очакват да получат заплатите си от бизнеса, очакват той да е стабилен. Тук мерките създават резултат, смята той.

Европейската централна банка: Икономиката на ЕС може да намалее с 5%

"Ние трябва да сме си скъпи българите преди всичко на себе си. В отговорността ни да спазваме тези мерки се добавя следващото ръкопляскане към медиците. Да не го товарим със себе си излишно", посъветва бизнесменът.

След справка с Кризисния щаб по информация на Радев в момента в болница има 128 пациенти от 171 регистрирани с коронавирус в страната. "Това е добре, така съхраняваме експертизата. Затова казва стойте си вкъщи, пазете себе си и пазете здравната система", посъветва още той. Радосвет Радев даде пример със себе си - цялото семейство е поставило в изолация майка му, за да я предпази от заразата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com