Реформатор откри, че в закона ни за офшорките няма санкции за неприлагане

3041
Реформатор откри, че в закона ни за офшорките няма санкции за неприлагане
Снимка: БГНЕС

Пътят за решаване на въпроса с укриването на сметки в офшорни зони и избягването на данъци е въвеждането на общо европейско законодателство, смята заместник-председателят на бюджетната комисия от Реформаторския блок Димитър Танев.

Хората не приемат политици да имат дялове в дружества в офшорни зони, да се укрива собственост там или да се заобикаля данъчното облагане – гражданите считат с право, че това е неморално. Офшорният бизнес не е незаконен, но е неморален, особено като се касае за хора от високите етажи на властта и политици и вероятно и за българи ще има такива разкрития, коментира Танев в Bulgaria On Air. Той подчерта, че депутатите от ДБГ заявиха намерение да направят нов закон за офшорките още преди да избухне скандалът "Панамагейт".

Панама ли? Съмнителни пари се крият в САЩ!

Най-идеалното място за укриване на пари не са нито Сейшелските острови, нито някой друг екзотичен тропически остров. Истинският рай за...

В сега действащия закон има 28 чувствителни области със забрана за участие на офшорки. Нашата амбиция е ограниченията да станат много жестоки в случаи на дружества, които кандидатстват за еврофондовете, обществени поръчки, приватизация и други области с голям публичен интерес, обясни Танев и добави, че към момента друг пропуск в закона е, че няма и санкции за администрацията и ведомствата, които прилагат този закон. Той даде пример с търга за магистрала „Хемус“. Дори само на основание за съмнения, че офшорка стои зад собствеността на дружеството, търгът трябваше да бъде прекратен, заяви още Танев.

Задавам въпроса ведомствата проверяват ли дали офшорна собственост участва в търговете. И това тепърва ще се пита, каза Танев, като обяви, че в България трябва да има регистър на реалните собственици, колкото и трудно да са установими те, а регулаторните органи като КФН и БНБ да следят дали офшорни дружества опитват да ползват европейските фондове и българският публичен ресурс.

България в момента признава около 50 офшорни юрисдикции, но те вероятно са много повече, каза още Танев и добави, че за РБ е неприемливо искането на ЕК да се смекчат изискванията за офшорките в икономиката ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика