Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

31095
Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

Какъв проект е "Южен поток" - изгоден за България или само от интерес за Русия? По-евтин ли ще е газът за нашата страна по тази тръба или основната полза ще е за определени кръгове? Малко светлина около газовата картина хвърля анализ на икономисти на Реформаторския блок - Светослав Малинов, който е номер две в листата на блока за евроизборите, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, бившият лидер на СДС Мартин Иванов, както и експертите Иван Иванов и Петър Славов.

"След задължително разпореждане на съда Реформаторският блок се запозна по Закона за достъп до обществена информация с протоколите, стенограмите и договорите за Южен поток. Няколко месеца управляващите твърдяха, че не съществува такава информация, но с решението на съда получихме опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката. Новата информация разкрива истината за последните действия на сегашното правителство около Южен поток:

ЕК: Не се обсъжда спирането на "Южен поток"

Не се обсъжда въпросът за спиране на проекта за газопровода "Южен поток", заяви шефът на генералния директорат на Еврокомисията по ен...

1/ С писма 99-00-480/28.08.2013 и Е-93-00-1304/28.08.2013 до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

2/ На 31.10.2013г. е подписан Протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който Южен поток ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те НЕ се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

България и ЕК – изгубени в превода за „Южен поток”

Българският министър на икономиката Драгомир Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да обсъдят бъдещето н...

3/ На 19.02.2014г. с вх.номер 454-01-23 Т. Ерменков и Я. Куюмджиев от БСП внасят ЗИД на Закона за енергетиката, с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. Съгласно законопроекта им, за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н."

4/ С писмо 12-00-372/3.04.2014 ДАНС и с писмо 04-04-32/28.03.2014г. МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по Южен поток.

Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес. Целта им е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категори “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока. Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство. Очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност. Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на Газпром и Кремъл не само в Европа, но и в България."

"Южен поток" отново зави към Австрия

"Газпром" се върна към идеята за строителството на отклонение от газопровода "Южен поток" на територията на Австрия, която бе разглеж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика