Ремонт на жилище - по-малко данъци

12849
Ремонт на жилище - по-малко данъци
Снимка: iStock/Guliver

Който е направил ремонт на жилище, може да намали общата годишна данъчна основа по направените през годината плащания за труд с до 2000 лв. Условията обаче са имотът да се намира в България, ремонтът да е извършен от български майстори или фирма от ЕС, да има документи за платените суми. А човекът, искащ данъчното облекчение, трябва да е собственик на ремонтирания имот като физическо лице, а не като фирма. Това напомня в своя статия за данъчните промени в България от 2021 година в. "24 часа".

За да се признае отстъпката от налога, данъчните ще проверят и дали собственикът и майсторите не са свързани лица. Ако имотът е съсобственост, и двамата или повече съсобственици могат да ползват облекчение, но общият му размер не трябва да е над 2000 лв.

32 милиарда лева са събрани от данъци през 2020 година

39 698,8 млн. лв. са приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към ноември 2020 г., съобщават от Министерств...

От началото на годината вече в сила са няколко промени по отношение на доходите на физическите лица. Но с няколко малки изключения те няма да касаят доходите, спечелени през миналата година (2020 година).

Търговците, които не са длъжни да издават фискална касова бележка, трябва да издават документ за изплатени доходи. Той трябва да бъде в два екземпляра, като единият се предоставя на платеца на доходите, а вторият се съхранява от физическото лице.

От 1 януари влязоха в сила и някои промени в срокове за деклариране на данъци. Едноличните търговци и земеделските стопани трябва да декларират и внасят в срок от 1 март до 30 юни следващата година данък за доходите си. Крайният срок за подаване на годишна декларация и внасяне на данък от физическите лица, които не са търговци, остава 30 април.

Без промяна са сроковете за подаване на годишна данъчна декларация по електронен път, при който се полага отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне – до 31 март на следващата година. Същият е и размерът на отстъпката – до 500 лв.

От 11 януари: Подаваме данъчни декларации за доходите през 2020 година

Декларациите за доходите, получени през 2020 година, ще може да се подават онлайн или на хартия от 11 януари догодина, съобщиха от НАП....

Увеличението на размерите на данъчните облекчения за деца през 2021 г., е както следва: 4500 лв. за едно дете (вместо 200 лв.), 9000 лв. за две деца (вместо 400 лв.), 13 500 лв. за три и повече деца (вместо 600 лв.) и 9000 лв. за деца с увреждания (вместо 2000 лв.). Тези суми се приспадат от годишната данъчна основа и така се намалява данъкът за родители, които гледат деца. Бонусът ще е в сила при подаването на годишната декларация през 2022 г. за доходите от 2021 г. Ако доходът на единия родител е по-малък от размера на отстъпката, помощта ще бъде разпределена между доходите на двамата родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика