Ресторантьор: Това, че някой работи нелегално, не е проблем на бранша

1951
Ресторантьор: Това, че някой работи нелегално, не е проблем на бранша
Снимка: БГНЕС

Предложението ни е да се отворят заведенията от 4 февруари, но по-важното е да сме наясно кога и при какви бройки се отваря и затваря. Това обяви Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията - с уточнението, че днес, 1 февруари, няма да има протестно отваряне.

"Това, че някой работи нелегално, не е проблем на бранша, а на тези, които са взели грешно решение", подчерта Зумпалов. И обясни, че били написали декларация срещу заведения, които работят срещу правилата, но нямало да я публикуват, защото не вярват на здравните власти.

БАЗ и СЗБ: Не сме се съгласявали с дата за отваряне на заведенията 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне,...

Чувстваме се 100% дискриминирани, подчерта Зумпалов и посочи, че в т.нар. червени зони на заразата други бизнеси си работят. "Не ни устройва поетапно – вече много пъти сме лъгани", каза той пред БНТ.

Зумпалов се оплака, че миналата седмица държавата дала два избора – дали да се отвори от 1 февруари и евентуално да се затвори от 1 март при увеличаване на заразяемостта или да се отвори от 1 март. Избрахме първия вариант, казаха ни, че "верният отговор" е вторият.

Същевременно Зумпалов обяви, че Сдружението на заведенията работело чудесно със социалния министър Деница Сачева и най-накрая прословутите 24 лева тръгнали към работещите в бранша. С икономическия министър също имали добър диалог, по думите му. Зумпалов каза и друго – хайде да говорим и кой колко е регистрирал като доход по сектори. Нашият бранш е най-светлият, защото в него няма обществени поръчки, няма евросредства, няма държавна помощ, изброи ресторантьорът.

"Ние имаме най-хубавите заведения в цяла Европа и сега искаме да ги съсипем, защото те нямат", оплака се Зумпалов.

За финал Зумпалов заяви, че "ние не сме се оказвали никога" – в отговор на въпрос дали предвиждат нови протестни действия. Разбираме, че не може цялата държава да се занимава с нас, но когато бъде дадена някаква дума, да бъде изпълнена, заключи той.

Отварят ресторантите на 1 март, нощните заведения - 15 дни по-късно

Ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. За това са се до...

Мерките

Не само моловете трябва да вземат мерки, но и хората - да носят маски, за да пазят другите и другите да пазят тях, тъй като маската ограничава разпространението на вируса от нас, подчерта Виктор Паскалев, председател на УС на Българската асоциация по хемофилия.

Когато върху хората се отразява недобрата работа по икономическите мерки и компенсации, те почват да обвиняват мерките, заключи адвокат Мария Шаркова. Невинаги когато ограничават правата ни, това значи нарушение, предупреди тя. Но даде пример за непропорционалност - да затворят парковете, за да не можем да тичаме. Пропорционално е обаче да се изисква да носим определени маски, защото научно е доказано, че помагат, продължи с примерите тя.

Същевременно Паскалев е убеден, че хората не са достатъчно добре информирани за ваксините срещу коронавируса. Трябва ли аз да се ваксинирам с векторна ваксина, а не с РНК ваксина, като съм на 56 години, а Германия одобри ваксинация само до възраст 55 години с векторната ваксина (бел. ред. - на AstraZeneca). Когато подпишем информирано съгласие за ваксинация, ние се съгласяваме да носим отговорност само за описаните в кратката характеристика рискове и странични реакции. Оттам-нататък всичко друго е друга отговорност - на производител, на лекар, трябва да се установи къде се е получило объркване, по думите на Мария Шаркова.

Още: Коронавирусът в България: Спад в броя на новите случаи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика