Рудникът, който възроди Крумовград (ВИДЕО)

28151
Рудникът, който възроди Крумовград (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Веселин Желев е началник на производството на рудника "Ада тепе" в Крумовград. Златното находище е разработено от "Дънди Прешъс Металс" и дава работа на близо 300 души, от които над 90% са местни. Веселин е сред малкия брой приходящи, но има чудесни наблюдения върху развитието на рудника и позитивната промяна в Крумовград през последната една година.

Срещаме Веселин на "Ада тепе" – там, където работи и прекарва по-голямата част от времето си. Официалното откриване вече е приключило, височайшите гости са си тръгнали. Останали сме само ние от Actualno.com, той и поводът всички да сме там – новата златна мина на "Дънди Прешъс Металс".

Движейки се из рудника, забелязваме, че пътят е перфектен – широк, двулентов, с маркировка и чисто нов асфалт. "Едва ли другаде в България ще видите път към рудник с маркировка и ограничения", казва с усмивка Желев.

Нужни са около 2 години, за да изградят находището и прилежащата му инфраструктура. Справили са се с предизвикателства като пресечения терен и са построили съоръжения по най-високите световни стандарти. "Всичко е много съвременно. Страшно много държим на безопасността, на екологията", посочва Желев.

Как се извършва самият добив

"Рудникът се разработва на 4 фази, всяка от които продължава около 2 години. Използваме селективен начин на изземване. Около рудата има стерилна скална маса. При добива използваме напреднала технология, за да отделяме рудата от скалната маса. Рудата отива за обогатяване, а баластрата – за изграждане на интегрираното съоръжение за съхранение на минни отпадъци", обяснява началникът на производството на "Ада тепе".

Модерните технологии и машини са нещо обичайно за "Дънди Прешъс Металс" и новият им рудник не прави изключение. "Използваме много добра технология за изземването. Багерът е снабден с GPS система, която му показва къде е рудата и къде – стерилната скална маса. Разполагаме с 8 минни самосвала – 4 самосвала и 4 дъмпера, 2 хидравлични багера с обратно гребане, булдозери, грейдери", разказва Желев.

Виждаме отблизо и как изглежда част от разработеното находище. Използват се 2 сонди за пробивно-взривните дейности. Сондира се поле с дълбочина от 5 метра, което се изземва на 2 пъти. Взривните работи се извършват 2 пъти седмично. "Ето едно поле, което е взривено през тази седмица – очертанията показват къде е рудата и къде – стерилната скална маса. Това е селективното изземване", обяснява ни Веселин.

Той е минен инженер с богат професионален опит – 16 години е работил в открития добив на въглища, като е бил част от една от най-големите държавни мини. Често се замисля за разликата между предишната и настоящата си работа. "Има голяма разлика между въгледобива и рудодобива. Тук е по-малко като мащаби, но по-трудно за разработване, особено при селективния добив. Там, където съм бил, и сега, за мен е друга България", признава Желев.

От една година е в "Дънди Прешъс" и приема разработването на нов рудник за първи път от 40 години в България като голямо професионално предизвикателство. "Кандидатствах, приеха ме и ето ме тук. Разработваме най-новия рудник в България", ентусиазиран е той.

Възраждането на малкия град

Веселин харесва спокойствието и приятната атмосфера на Крумовград, както и гостоприемството на жителите му. Местната общност е пъстра, но сплотена, хората уважават празниците и традициите си, независимо дали са християни, или мюсюлмани.

"Не съм оттук, дойдох преди 1 година, но вече имам много колеги и добри приятели. Тук е много приятно, живеят много добри хора. Работим заедно и се разбираме чудесно. В този регион не е имало минна промишленост, но хората се учат бързо и се справят страхотно", разказва Желев.

Често след работа остава време и за забавление. "Колективът е много сплотен. Почти всеки ден след работа играем футбол и е много забавно", усмихва се той.

Именно местните жители печелят най-много от изграждането и работата на новия рудник. Крумовград се развива и разраства, отварят се нови работни места, строят се нови сгради, ремонтират се улици, обновява се централната част. Много хора се връщат от чужбина, а все по-често се срещат млади хора и семейства с деца. Местните признават, че покрай мината градът им коренно се е променил и сега е изпълнен с живот.

"Идването на такова предприятие в малък град, който не е имал кой знае какъв поминък, освен земеделието, оказва влияние. Градът е израснал много, живнал е. Вечер заведенията са пълни, виждат се усмивките по лицата на хората, съвсем различно е", разказва Желев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика