С регистрация на фиктивни фирми чужденци купуват земеделска земя у нас

7243
С регистрация на фиктивни фирми чужденци купуват земеделска земя у нас
Снимка: iStock/Guliver

Има риск чужденците да ни изкупят земята. Ние сме против продажбата на земеделска земя на чужди граждани и фирми. Към момента може да бъде купена земеделска земя от чужди фирми чрез регистрацията на българска фирма. Това заяви в ефира на bTV Светослав Русалов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по темата с отпадането на забраната за продажба на земеделска земя на чужденци.

Ние от "Атака" и Обединени патриоти сме категорични - не трябва да се продава българска земя на чужденци. Реално половин България може би е купена от Турция, от турски бизнесмени. Ние искаме българските евродепутати и евроструктури да направят така, че българската земя да не бъде продавана на чужденци, коментира Десислав Чуколов от партия "Атака".

Расте цената на земеделските земи

Преди 25 години, непосредствено преди връщането на земите, тяхната цена беше много ниска и достигна дори до 50 лева за декар и много хо...

По думите на бившия земеделски министър Мехмед Дикме България е една от страните, в които има равни правила с тези в ЕС по отношение на продажбата на земеделска земя. "Не може български гажданин да отиде във Франция и да си купи земя, а те да не могат. Българската земеделска земя, която се купува и в момента, реално се купува от хора, които разработват тази земя", отбеляза още Дикме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика