Ще пазят малките фирми от скъп ток до 30 юни 2021 г., реши парламентът

2926
Ще пазят малките фирми от скъп ток до 30 юни 2021 г., реши парламентът
Снимка: БГНЕС

Кафенета, фризьорски салони и други малки фирми могат да останат на регулирания пазар и след 1 октомври, ако не са си намерили дотогава търговец на електроенергия.

Те обаче ще плащат за електроенергията по цените на свободния пазар, а не както досега по регулирани цени. Това записаха депутатите, след като приеха поправките в Закона за енергетиката на второ четене в пленарна зала.

Петкова обяви кога се очаква да завърши либерализацията на енергийния ни пазар

Предвижда се пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас да се извърши в рамките на от 3 до 5 години, заяви по време на бри...

Предложението за преходен период беше внесено от председателя на енергийната комисия Валентин Николов и група народни представители между двете четения на закона. Отстъпката обаче ще важи до 30 юни 2021 г., ако и дотогава малките фирми не са си намерили търговец, то ще трябва да купуват от доставчик последна инстанция.

Така близо 300 000 небитови потребители, който се очаква да излязат на свободния пазар на електроенергия ще бъдат защитени от прекалено високите цени, който биха платили, ако не си намерят търговец и се наложи да купуват ток от доставчик от последна инстанция. Те могат да останат служебно при досегашния си търговец на ток до края на преходния период.

До края на август КЕВР трябва да утвърди пределната цена на доставката на електроенергия, както и образец на типов договор с права и задължения на дружествата и купувачите на ток.

Регулаторът ще поддържа и платформа за търговия и сравняване на офертите на доставчиците на електроенергия. Тя ще е безплатна за фирмите с годишно потребление над 100 000 киловатчаса. Чрез нея малките фирми ще могат да си избират най-изгодната за тях цена. Платформата ще бъде създадена до началото на 2021 г.

15 дни след влизането в сила на закона, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" ще изпратят уведомления до малките фирми, че прекратяват снабдяването с ток от 1 октомври. А в срок до един месец електроснабдителните дружества трябва да обявят и списък с небитовите потребители, който излизат на свободния пазар на сайтовете си.

Малките фирми остават без битов ток от есента

От 1 октомври малките фирми вече няма да могат да купуват ток на цена за битови потребители, като в срок до 30 септември ще трябва да и...

След 1 октомври 2021 г. търговците на газ ще могат да сключват сделки само ако са лицензирани, гласи друга поправка в енергийния закон. Към момента някои от тях не искали да връщат пари на клиентите си след поевтиняването на руския газ, а не могат да бъдат задължени, защото не са лицензирани.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Обсъждания и спорове

Спор предизвика изискването за критериите за избор на председател на КЕВР. Рамадан Аталай от ДПС подчерта, че би трябвало млади хора, които са заемали ръководни позиции в енергетиката, да могат да имат възможност да се кандидатират за този пост.

С предложените критерии се дава възможност да има повече кандидатите за да изберем най-качествените, каза Димитър Петров от ГЕРБ по повод критерия за управленски опит в енергетиката от 5 години за председателя на КЕВР. Ние завишаваме критериите за избор, категоричен е Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в НС в отговор на критиките на БСП, че се занижават критериите за избор на председател на КЕВР.

Намалиха изискванията за членове на КЕВР, според БСП се прави за определени хора

Депутатите приеха окончателно на второ четене да бъде намален стажът, който се изисква за членовете на Комисията за енергийно и водно р...

Всички фирми, които искат да участват в платформата на газов хъб "Балкан" трябва да бъде лицензирани и това е заложено в закона, каза Николов в хода на дискусиите. Ще има електронен калкулатор за клиентите, в който ще се попълват базови данни и въз основа на това да се предложат петте най-подходящи търговци на елекронергия., информира Димитър Петров от ГЕРБ.

Ние сме категорично в енергетиката да има регулации и правила, заяви Атанас Костадинов от БСП в хода на дебатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com