Синдиците на КТБ обвиниха квесторите, уверяват и, че са събрали 600 млн. лева

2134
Синдиците на КТБ обвиниха квесторите, уверяват и, че са събрали 600 млн. лева
Снимка: БГНЕС

600 милиона лева е събраната сума от синдиците на Корпоративна търговска банка, твърдят синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова, като поясняват, че "скоро" това щяло да се види - когато отворели сметката за разплащане с кредиторите. Събраните пари представляват над 40% от сумата при обявяването на несъстоятелността на банката, добавят управляващите банката в момента.

Синдиците посочват, че масата на несъстоятелност т.е. активите на КТБ са били на стойност 1,3 млрд. лева към датата на обявяване на банката в несъстоятелност (22 април, 2015 година, но Върховният касационен съд постанови, че фактическата дата на изпадане в несъстоятелност е 20 юни, 2014 година - датата, в която КТБ влезе под специален надзор). Това показвал одитът на "международна одиторска компания".

Адвокатът на Цветан Василев: Прокуратурата действа предизборно за КТБ

Все още не съм се запознал с материалите по делото, но очевидно прокуратурата се включва в предизборната кампания преди тя да започне. ...

По време на квесторите са разрешени и осчетоводени прихващания за 850 млн. лева, които са намалили масата на несъстоятелността, допълват синдиците. Твърдението им е, че с тези прихващания всъщност е допуснато обезпечения по кредити да бъдат "освободени" и сега синдиците водели дела, за да обявят тези прихващания за недействителни. Припомняме, че преди две години срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов започна разследване за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери.

Има предявен иск от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев. Искът е в огромен размер и ако резултатът от делото е успешен за комисията, има правни възможности от отнетото имущество да се прехвърлят средства в масата на несъстоятелността и така да се стигне до обществено справедливия резултат – основният причинител на щетите на КТБ АД да обезщети нейните кредитори, казват управителите на фалиралата банка.

Синдиците правят и подробен доклад какво се е случило със знакови активи на банката до този момент:

1. Сградата на КТБ АД на пл. „Гарибалди” е продадена още през 2013 г. – няколко месеца преди поставянето на банката под специален надзор, на цена много по-висока от действителната й стойност. Към настоящия момент се водят съдебни производства за възстановяване на сградата в активите на КТБ АД (н). Сградата не е ползвана като обезпечение за взет кредит от банката.

Синдиците на КТБ: Стартирали сме над 1100 дела срещу длъжници

Към края на януари 2017 г. синдиците на КТБ АД (н) и техни законни представители, защитаващи интересите на банката, участват в над 1100...

2. БТК (Vivacom) никога не е била притежание на КТБ АД и не е сред нейните длъжници. От КТБ АД обаче са отпуснати кредити на други дружества, които са придобили акции от веригата дружества, учредени за нуждите на придобиването на акциите на БТК. Акции на тези дружества никога не са били залагани или контролирани по какъвто и да е начин от КТБ АД. За събиране на отпуснатите кредити на тези дружества са заведени искове, които са обезпечени със запор на вземане и акции на БТК на обща стойност 125 млн. евро.

3. „Дунарит” - предприятието е било длъжник на банката. Задълженията на „Дунарит” са погасени изцяло с прихващания, извършени и осчетоводени в периода на квестурата на КТБ АД. Синдиците са предявили отменителен иск за обявяване за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността извършените от „Дунарит” прихващания. Към момента делото е висящо в Софийски градски съд.

4. „Авионамс” има предвидени за разпределение в полза КТБ АД (н) 29 млн. лв., които са обект на съдебно производство и след приключването му, следва да бъдат включени в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н).

5. „Техномаркет” не е длъжник на КТБ АД (н). В полза на КТБ АД (н) е учреден залог на 100% от акциите на това дружество от „Домтех холдинг” АГ, Лихтенщайн, което е получило кредит от банката за закупуването им. В периода септември–декември 2014 г. е извършено на два пъти увеличение на капитала на „Техномаркет”, който от 1,7 млн. лв. е станал 11,2 млн. лв. Акциите от увеличението на капитала, върху които КТБ АД (н) няма права, са записани от трети лица със съгласието на дотогавашния едноличен собственик на капитала – „Домтех холдинг”. Срещу действията на „Домтех холдинг” и третите лица банката е завела иск в Софийски градски съд.

Разследването за КТБ приключи, 18 са обвиняеми

Екипът от прокурори и следователи на Специализираната прокуратура приключи действията по разследването за Корпоративна търговска банка....

Синдиците на фалиралата КТБ излязоха с изявлението "във връзка с подновени опити от страна на определен кръг лица чрез свои медийни изяви да внушават на обществото откровени неистини" по отношение работата им: "Съвсем скоро в Търговския регистър ще бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на КТБ АД (н) на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на банката. В нея съвсем ясно ще се види каква е събраната до момента сума, можем да анонсираме, че тя ще е около 600 млн. лв. Частичната сметка за разпределение скоро ще бъде качена на интернет страницата на Търговския регистър по партидата на КТБ АД (н) - ЕИК 831184677. Подозираме обаче, че дори и тогава ще има лица, които съвсем преднамерено ще продължат да „грешат” в изчисленията си, когато определят сумата като процент от активите на КТБ АД (н)", казват синдиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика