След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?

12368
След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?
Снимка: БГНЕС

България се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проектът АЕЦ „Белене“. От друга страна, има и добри новини за АЕЦ "Козлодуй". Това пише в специален коментар за Actualno.com анализаторът Борислав Боев по повод XI Международен форум за ядрена енергетика „Атомекспо 2019“.

В руския курортен град Сочи се събраха представители от над 73 държави, които обсъдиха развитието и проблемите в глобалната ядрена енергетика. В конференцията традиционно присъстваха представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ), Световната ядрена асоциация (WNA), както и различни компании в сферата на ядрената енергетика. Тазгодишният форум се проведе под мотото „Ядрените технологии за по-добър живот“, като целта бе да се изтъкнат безспорните предимства на атомната енергия като чист и нискоемисионен енергиен източник.

Русия и Сърбия сключиха споразумение за развитие на ядрената енергетика

Посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия доведе до подписване на пакет от споразумения, с които ще може да се осъществят...

България бе представена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителите на най-важните ядрени институции у нас - НЕК, Българския енергиен холдинг, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ „Козлодуй“. Фактът, че всички важни лица в сектора на ядрената енергетика посетиха форума в Сочи, е доказателство за ангажираността и сериозното отношение на страната ни към развитието на атомната енергетика. За България участието е изключително важно, с оглед на идеите на правителството за възобновяване строителството на АЕЦ „Белене“. На „Атомекспо 2019“ традиционно присъстват всички големи компании в сферата на ядрената енергетика като американската „General Electric“, френската „Framatome“, както и финансови институции, участващи във финансирането и консултирането на нови ядрени проекти. Предимството на международни форуми като "Атомекспо" е, че те имат неформален и полуофициален характер. При тях липсва напрежението, често срещано при официалните политически визити. По-спокойната обстановка улеснява преговорния процес между представителите на компаниите и политическите фигури. Често след такива конференции се раждат най-продуктивните и устойчиви споразумения, както на политическо, така и на бизнес равнище.

В рамките на конференцията в Сочи министър Петкова се срещна с фирмите, които са заявили интерес към реализирането на АЕЦ „Белене“ - руската „Росатом“, Framatome и „General Electric“. Вицепрезидентът на „Фраматом“ Фредерик Леливър заяви, че френската компания изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор. „General Electric“ още през декември 2018 г. изявиха желанието си да бъдат доставчик на оборудване за централата. Руската „Росатом“, която е доставчик на основната реакторна технология, също даде индикации, че има интерес за участие. Освен срещите с водещите ядрени компании, енергийният ни министър обяви, че е провела разговори с министъра на иновациите в Сърбия Ненад Попович. Двамата са постигнали принципно съгласие за задълбочаване на сътрудничеството между България и Сърбия в областта на атомната енергетика. Стана ясно, че освен балканските страни, интерес към участие в АЕЦ „Белене“ проявява и Унгария.

Твърде рано е да се правят генерални заключения от провелия се форум, но е видно, че българската страна се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проекта АЕЦ „Белене“. България е собственик на два чисто нови ядрени реактора ВВЕР-1000/466Б от трето поколение, но строителството на централата се бави вече три десетилетия. За съжаление, през годините АЕЦ „Белене“ остана в съзнанието на повечето хора като символ на корупция, финансови злоупотреби и политическа търговия. Ако старите грешки бъдат допуснати отново – това означава ефективен край на амбициите за втора атомна електроцентрала. Днес реализирането на този проект преминава през две задължителни условия. Той трябва да се случи на пазарен принцип и зад него да стои сериозна финансово-икономическа обосновка. Правилното финансово структуриране и недопускането на злоупотреби е незаобиколимо условие за снижаването на разходите по строителство на централата. Общественото доверие в ядрените проекти може да бъде възстановено само когато те са прозрачни, икономически изгодни и не са символ на корупционни практики.

От „Атомекспо“ имаше и добри новини за АЕЦ „Козлодуй“. От следващата година и пети блок ще започне да използва по-ефективно гориво, което позволява реактора да работи с по-голяма мощност при по-редки спирания за дозареждане. Новите горивни касети съдържат 50 кг повече ядрено гориво, с по-висок процент на обогатяване са и позволяват по-голяма гъвкавост на централата в периодите с увеличено или намалено търсене на електричество. От руския доставчик ТВЕЛ са потвърдили ангажимента си за обезпечаване горивните доставки за централата. След изтичане на сключения договор обаче е нужно да се проведе нова тръжна процедура, на която трябва да бъдат спазени всички национални и европейски изисквания. Ако договорът с ТВЕЛ не бъде подновен, това означава, че други компании като „Westinghouse“ могат да участват в новата процедура за доставка на иновативни горивни касети. 

САЩ спира да продава ядрени технологии на Китай

Съединените американски щати взеха решение да забранят износа на граждански атомни технологии за Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се н...

Акцентът върху ядрената енергетика не е случаен. Днес ситуацията в българската енергетика е коренно различна. Агресивната политика на Европейския съюз срещу въглищните централи посредством драстично увеличаване на CO2 квотите вече дава негативно отражение върху финансовите резултати на най-големите ни въглищни комплекси. Технологичният живот на АЕЦ „Козлодуй“ също не е вечен. В условията на тези нови реалности, българското правителство трябва сериозно да преосмисли приоритетите си в енергетиката, особено що се касае до базовата компонента в електроенергийната система. В този ред на мисли изказването на министър Петкова, че АЕЦ „Белене“ е проект със стратегическо значение за цяла Югоизточна Европа, не е изненадващо. По този начин бе даден политически сигнал към съседните държави, които биха могли да се включат с миноритарен дял в проектната компания за изграждането на централата.

Международната конференция в Сочи бе прекрасен шанс за българската страна да си свери часовника с тенденциите в световната атомна енергетика. Обстоятелството, че българската делегация беше представена от висша политическа фигура в лицето на енергийния министър и ръководителите на водещите ядрени организации в страната показва, че България проявява сериозно отношение към атомната енергетика. Участието в „Атомекспо 2019“ дава положителен сигнал и към потенциалните инвеститори, които могат да участват в изграждането на нови ядрени мощности у нас. Реалностите са такива, че без сериозен стратегически инвеститор, страната ни не може да реализира такъв мащабен проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика