Свиневъдният сектор се оплака от сивата икономика, която удряла с африканската чума

3815
Свиневъдният сектор се оплака от сивата икономика, която удряла с африканската чума
Снимка: Pixabay

„В момента около 1% нелегални прасета държат пистолета, зареден с патрон в цевта, срещу 99% от регистрирани прасета в България“. Това каза Венцислав Славов, мениджър на фирма производител на угоени прасета, по темата с африканската чума, предаде БГНЕС.

Той каза, че не може цял сектор да бъде застрашен от около 20 000 прасета, които се отглеждат в т. нар. "заден двор“.

В района на Созопол почна дезинфекция срещу африканска чума

Започна дезинфекцията на созополското село Зидарово, където преди ден бяха умъртвени 107 домашни прасета, предаде БГНЕС Дезинфекцията ...

"В момента свинете майки в основните стада са около 60 000 броя, тяхната стойност е над 32 млн. лв. Поддържаме и чистопородни свине и нерези, които са на стойност около 10 млн. лв. Моментната наличност в свинекомплексите е 900 000 свине или това са 140 млн. лева. 1.5 млн. прасета се "произвеждат" годишно у нас, които по пазарни цени към днешната генерират оборот от 400 млн.лв. без ДДС", посочи той и добави, че приходите от дейността им е над 100 млн. лева от ДДС, корпоративен данък, пенсионно осигуряване и здравно осигуряване годишно.

Заради заплахата д-р Румен Караманов поиска в разрешаването на проблема да се намеси спешно държавата, полици и военни, и да бъде обявено военно положение по отношение на африканската чума по прасетата. "Това е необходимо, за да се спре безконтролното движение на животни в страната и разпространяване на заболяването. Подобен проблем беше установен на 3 юли в с. Жернов, Плевенско. Само пет дни по-късно едновременно бяха потвърдени нови шест огнища тип "заден двор" в област Плевен. А два дни по-късно заболяването беше потвърдено в Бургас и Велико Търново. От две огнища са потвърдени още две нови огнища в Ценово и община Две могили. Всичко това е в резултата но безконтролното придвижване на болни животни от едно място на друго, с цел спасяване от евтаназия", поясни д-р Караманов и подчерта, че няма медикаменти и ваксини срещу африканската чума.

Той уточни, че понятието "заден двор" не съществува в другите европейски държави, с изключение на България и Румъния. Според него проблемът трябва да се реши без да се политизира и да се спазват законите.

Попитан дали трябва да бъде забранено отглеждането на прасета в "заден двор", д-р Караманов обясни, че не трябва, но животните трябва да бъдат регистрирани и да не се отглеждат с търговска цел. Той припомни, че наредбата позволява да се отглеждат до 5 прасета за лични нужди, и забранява в тях да се гледат свине-майки.

В Добрич искат промяна на остаряла наредба за отглеждане на животни

Наредба 44, касаеща отглеждането на животни, трябва да бъде променена. В Чехия, Германия, Англия няма такъв термин „задни дворове...

Другият проблем е свързан с храненето на прасетата с отпадъци. Според него това е незаконно, но отново става дума за невъзможност БАБХ да извършва ефективен контрол.

Според свиневъдите държавата трябва да отпусне допълнителни 20 млн. лв. на агенцията, за да може да си върши работата както трябва.

Д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България алармира, че ситуацията се влошава.

"Дивото състояние на вируса, което беше досега само при дивите прасета, стигна до дворовете на хората. В свинефермите биосигурността е на друго ниво. При нас нещата са сигурни, че по стандартния начин няма как да влезе вируса освен чрез фуражи и зърна", обясни тя и добави, че отглежданите прасета нямат контакт с диви прасета.

Във Великобритания засякоха месо, заразено с африканска чума по свинете

Месо, заразено с африканската чума по свинете, е засечено от пристанищните власти в Северна Ирландия. Това е първият случай на вируса в...

Свиневъдите поискаха още оградата по сухопътната ни граница с Румъния да бъде укрепена и действително да не допуска преминаването на болните прасета от съседката ни у нас, както и криминализиране на отглеждане на нерегистрирани прасета в нерегистриран обект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика