Съдът замрази делото срещу квесторите от КТБ и отказа съвместно разглеждане на граждански иск срещу тях

7698
Съдът замрази делото срещу квесторите от КТБ и отказа съвместно разглеждане на граждански иск срещу тях
Снимка: БГНЕС

Делото срещу двамата обвинени квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев бе временно замразено, заради открити от защитата неясноти в обвинението. Съдът даде срок от 10 дена на Софийска градска прокуратура да отговори писмено на забележките на защитата за пропуски, противоречия и неясноти в обвинението и отхвърли молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за съвместно разглеждане на граждански иск срещу квесторите за над 1 милион лева.

Припомняме, че двамата квестори от КТБ бяха обвинени за безстопанственост в особено големи размери на 10 май 2018 година. Според прокуратурата в периода 20.08.2014 г. - 06.11.2014 г. в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, те не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Двамата умишлено разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към ФГВБ, твърди обвинението.

През лятото ще бъде решено ще има ли дело в съдебна фаза срещу Пеевски

Вече има график за лятото по отношение на заведеното в САЩ дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, Българската народна банка (БНБ), "...

В днешното заседание съдът отхвърли постъпилата молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за съвместно разглеждане в наказателното дело срещу двамата квестори от КТБ за безстопанственост в особено големи размери и на граждански иск за причинени имуществени вреди от 1 070 383 лева и 83 стотинки. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране. Съдията остави без уважение молбата на Фонда, мотивирайки се, че гражданският иск би затруднил основното наказателно производство и че разглеждането на гражданския иск не бива да става причина за отлагане на делото.

В хода на разглеждането на делото по същество, защитата посочи редица допуснати неясноти в обвинението. „На лице са основания за прекратяване на съдебното производство и връщането му в досъдебна фаза“, заявиха адвокатите на подсъдимите квестори. Адв. Владимир Манолов изтъкна, че са открили разминавания в датите и конкретизира, че имало писмено разпореждане на неустановена дата. „Такова нещо не може да е факт, това е правно нищо“, коментира той. „Датата има обвързващо отношение към факта. Датата прави валидността на документа. Без дата той не може да бъде относим към минало събитие“, подчерта адвокатът и изтъкна, че подсъдимите не могат да разберат в какво са обвинени, също че при неясни обвинения защитата е невъзможна. Той е категоричен, че има пороци в обвинителния акт и изреди пред съда поредица открити несъответствия.

„Не става въпрос за удовлетворяване, става въпрос за справедлив процес. Това са обективни факти, които трябва да бъдат изследвани от съда и да вземе съответно своевременно своето решение по отношение на пропуските на прокуратурата. Срещу неясно обвинение защита е невъзможна, а обвинението е наистина неясно“, заяви пред журналисти на излизане от Съдебната палата адв. Владимир Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика