След 8 месеца прокуратурата прати в съда квесторите на КТБ

3814
След 8 месеца прокуратурата прати в съда квесторите на КТБ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Припомняме, че още на 10 май тази година прокуратурата привлече към наказателна отговорност въпросните лица.

Възможно е ново източване на КТБ чрез делата срещу цесиите, алармират съдии

Фалиралата КТБ може да бъде допълнително източена с делата срещу цесиите между вложители, направени след рухването на банката - с изпла...

Елена Костадинчев и Станислав Лютов са предадени на съд затова, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г., действайки в качеството си на длъжностни лица – квестор при Корпоративна търговска банка АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. и престъплението представлява особено тежък случай.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

Оказа се, че един от депозитите е на бившия премиер Иван Костов - той е бил с 9,8% лихва и съответно Костов е спасил около 155 хил. лева. Дъщерята на Костов - Яна, също е в кюпа, със същата лихва и 115 хил. лева, които е спасила. А Мина, другата дъщеря на бившия премиер, е спасила влог за почти 180 хил. лева. На този фон спасените около 1300 лева на Едоардо Миролио изглеждат нищожни - те били на влог с лихва 7,5%.

28 620 евро с висока лихва си връщат и от “А.Т.Г-Лайфстайл” ООД с управител Рая Попова. Договорът на акционерното дружество “Сейл Комерс” с директор Александър Найденов също бил преправен от квесторите и получил 39 114 евро от фонда. Депозит за 47 511 евро бил изплатен и на “Сенатор инвест” ООД, чийто управител е Цветан Ангелов, както и на “Тремонд” АД с шеф Румен Попов - 100 210 евро

На първа инстанция вече има присъда по едно от безбройните дела за КТБ

На първа инстанция свързаната с банкера Цветан Василев люксембургска фирма V2 Investment е била осъдена да върне 125 млн. евро заеми на...

По отношение на двамата квестори обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Ако бъдат признати за виновни, Елена Костадинчев и Станислав Лютов могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, както и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност и лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com