Танева с половин уста призна позицията на ЕК, че не сме се подготвили за африканската чума

4607
Танева с половин уста призна позицията на ЕК, че не сме се подготвили за африканската чума
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Със сигурност носим отговорност, със сигурност е имало мерки, които не са предприети навреме и било по-добре да бъде направено по-рано. Така земеделският министър Десислава Танева коментира изключително острото изказване на европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Тя даде пример със Зидарово, където имало недопустимо отношение що се отнася до боравенето със защитно облекло.

На въпрос какво направихме като превенция, след като от много време африканската чума е сериозен проблем в Румъния, Танева отговори за прословутата ограда по границата – от Центъра за изследване на риска казали, че било добре, други "колеги" казват, че не е достатъчно. "За две седмици не можем така да променим съзнанието - трябва така да прилагаме мерките, все едно спасяваме себе си, а не да се отчитаме пред държавата", коментира Танева пред БНТ въпроса с гледането на прасета по домашно, в задния двор. Тя се оправда и, че идвали местни избори и кметовете всъщност не казвали къде се гледат прасета за лично ползване или в малки стопанства.

Харалан Александров: Африканската чума ще бъде използвана политически

"Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически." Това каза за агенция "Фокус"социалният антрополог Хара...

В краткосрочен план, даже 2 години, най-важното условие да се овладеем африканската чума, е да не се гледат прасета по дворовете в засегнатите райони, каза още Танева.

Танева призна и, че има "огромен риск" за свиневъдството ни – това е факт. "Трябва да спасим сектора", каза още тя и посочи, че най-лошото е, че в Николово и Бръшлен, където има чума в индустриални свинекомплекси, има още свинекомплекси, с 40 000 прасета.

Поискани са 1,4 млн. лева за борба с афирканската чума от Европа, но още няма развитие, добави Танева. И обясни, че отпуснатите досега пари от държавата (3,7 млн. лева) няма да са достатъчни. Земеделският министър увери и, че обезщетенията за сертифицираните стопани ще бъдат изплатени. На стопани, които не са сертифицирани, няма да се плащат обезщетения – т.е. гледаните прасета в лични стопанства, т.нар. практика "заден двор". Това и ЕК не позволява, уточни министърът. Очакваният порядък на обезщетенията е милиони, призна Танева.

Същевременно от едно от големите огнища – в Бръшлен, уверяват, че няма опасност за вододейната зона заради загробването, което ще трябва да се правят загробване. На въпрос към Танева къде са ни екарисажите, тя отговори, че работел този във Варна от двата, които имаме. Но земеделският министър уточни, че експертите са категорични, че рискът от разпространение на вируса е по-голям, ако не се загробват убитите прасета т.е. това е най-добрият начин. Няма да има екокатастрофа, ако всеки си изпълнява задълженията, подчерта Танева.

ЕК картографира африканската чума в България, най-важната област още се опазва

Заради случаите с африканска чума трябва да бъдат унищожени и загробени над 70 хиляди прасета в България, а причината болестта все още ...

Що се отнася до това дали можем да ядем месо от болно животно, земеделският министър подчерта, че вирусът не е опасен за хората, особено след термична обработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com