X
 
 

Държавата одобри милиони за борба с африканската чума по свинете

1366 0
Държавата одобри милиони за борба с африканската чума по свинете
Снимка: Getty Images/Guliver
3,7 млн. лева ще даде държавата за борба с африканската чума по свинете. Това беше решено на днешното редовно правителствено заседание, предаде БНР.

По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. За отстреляна лисица или чакал ще се плащат 10 лв. и 100 лв. за вълк, които също се смятат за преносители на заразата. Целта е популацията на животните в 20-километровата зона около огнищата да достигне под 0,3 броя на 100 хектара. За останалите ловностопански райони да е до 0,5 броя.

30 000 лева пък се отпускат за обезщетения на хората, чиито домашни прасета са били заклани, за да не се разпространява чумата.

Нови огнища на африканска чума по свинете

Три нови огнища на африканска чума по свинете има в района на близкия до Русе румънски град Гюргево. Заради случая със заболели животни...

В началото на правителственото заседание министърът на земеделието Десислава Танева каза, че са взети нужните мерки за справяне с откритите вчера нови 6 огнища на заразата в Плевенско: "На шестте села има такива пунктове за дезинфекция. Единственият метод за справяне с това заболяване е на практика физическото унищожение на вирусоносители. Това са диви прасета и прасета тип "заден двор", където няма мерки за биосигурност и в съседна Румъния туристическият сезон е активен и тези потоци представляват също голям риск".

Днес в плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета заради положителни резултати за африканска чума. Ще има и извънредно заседание на епиозоотичната комисия.

Във вчерашния ден са описани и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест, каза областният управител Мирослав Петров: "Към момента данните са около 200 прасета там. В трите населени места, които бяха от предната седмица, общо са 54 евтаназираните прасета. По данни на кмета в Брест са 200 и затова засилихме полицейското присъствие с оглед внасяне и изнасяне на такива животни".

Заради новите огнища, ще почне информационна кампания какво да се прави. Ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика на други държави и какво трябва да правят хората.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално