Отново управленска защита за "Белене", имало интерес и от Франция, не само от Китай

2436
Отново управленска защита за "Белене", имало интерес и от Франция, не само от Китай
Снимка: БГНЕС

Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой не казва, че държавата дава едни и пари или че ще гарантира инвестицията на някой. Тръгваме по пазарен начин – това е най-сигурната гаранция, че проектът има икономическа перспектива. Така вицепремиерът Томислав Дончев защити рестартирането на проекта АЕЦ "Белене".

Според Дончев, при идването на частен инвеститор щяло да е сигурно, че ще има купуване на ток и от други държави в региона. Той беше категоричен пред Нова телевизия, че срещу "проект на пазарен принцип" имало само политически аргументи.

Капон: В гьола на "Белене" пониква нова корупционна схема

Стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети, смята Мария Капон, представляващ Инициативен комитет „БеляНЕ“...

Да, ако АЕЦ "Белене" бъде построен, ще е с руски реактори, защото сме си ги купили, призна Дончев, който заяви и, че продажбата на тези реактори не можела да стане без изричната воля на производителите т.е. на "Атомстройекспорт". Относно рисковете от строежа – например сеизмичния риск, вицепремиерът беше лаконичен – много било рисково, когато политиците се правели на експерти. Според мен относно сеизмологичния риск трябва да се изказват само сеизмолози, уточни той.

Същевременно енергийният министър Теменужка Петкова каза пред bTV, че към проекта "Белене" има интерес освен от Китай и още от Areva и Framatom, която се контролира от EDF. Ядреният риск остава в България – затова не е удачно да се продаде целият проект, а НЕК да участва с апортна вноска на активите. Надявам се с активите, за които вече сме дали пари – оборудване, площадка и разрешителни, да имаме блокираща квота, уточни Петкова.

Припомняме, че в края на миналата седмица тя обяви, че ще се прави оценка на нематериалните активи, тъй като на материалните вече има оценка и ако проектът е 10,5 млрд. евро, както препоръчва БАН – да не надхвърля тази граница, той държавата досега е дала 3 млрд. лева и това е малко над 10%, а блокиращата квота трябва да е 34%.

Относно ядреният риск досега управляващите още не коментират каква стойност на риск ще гарантира. Съгласно официален доклад на юридическата кантора Hunton& Williams, базиран на изследване на Парижката конвенция за обезщетения на трета страна в сферата на ядрената енергетика, подписана на 29 юли, 1960 година и на Виенската конвенция за граждански обезщетения при ядрен инцидент, подписана на 21 май, 1963 година, България е заложила финансов минимум на сигурност при ядрен инцидент от само 49,1 млн. евро! Към Виенската конвенция има допълнителен протокол от 1997 година и в него се посочва, че "отговорността на оператора е неограничена, но всяка държава, инсталираща ядрена мощност, може да посочи лимит на финансова отговорност от оператора на стойност не по-малко от грубо 400 млн. долара" - чл. 9, т.1, поправка на чл. 7 от 1963 година. Възможно е сумата да е по-малка според вида на ядрената инсталация, но в такъв случай страната, инсталираща мощността, трябва да осигури средства в случай на авария, ако щетите не са покрити от размера на застраховката и в съответствие с границата от поне 400 млн. долара.

ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма

Европейската комисия е поискала от България да представи в двумесечен срок националната си програма за управление на отработеното ядрен...

Западните Балкани

Иначе Дончев беше категоричен, че срещата на върха на ЕС на тема „Западните Балкани” е успех, защото България е вкарала темата в политическия дневен ред на Европа. С каква скорост ще върви е друг въпрос, стана ясно от думите на вицепремиера. Той подчерта, че „бавно и неотменимо” убеждаване на гражданите на Западните Балкани, че няма друга алтернатива. Ако няма дълбока убеденост, нищо няма да се получи, уточни Дончев, който обаче посочи и, че същото важи и за гражданите на вече влезлите страни в ЕС – там също трябва да има убеждение в подкрепа на разширението (бел. ред. – съгласно "Евробарометър" 47% от гражданите на ЕС не искат ново разширение, като 64% от французите и 63% от германците са на това мнение). Освен това, не е ли по-добре за България да е оградена от страни-членки на ЕС – за да си богат, трябва да имаш богати съседи, каза Дончев.

Относно пакет "Мобилност", вицепремиерът заяви, че този пакет противоречи на свободното движение на хората. Как ще вменяваме на един превозвач къде и за колко време ще ходи в рамките на ЕС – ами той може да иска да иде в Испания, на гости на тъща си, заяви Дончев. Той напомни, че много големи западноевропейски вериги са влезли в България и потребителите, както и самите търговци, са доволни. С тази теза Дончев намекна, че трябва да има реципрочност.

Конкурираме се с бизнеса – така Дончев обясни информацията, че държавната администрация се е увеличила с 10 000 служители. Вицепремиерът каза това с оглед на тезата, че държавата търсела качество.

Петкова мълчи къде ще е хранилището за "Белене", "Росатом" имали думата за всичко по проекта

Участието на "Росатом" в реализацията на АЕЦ "Белене" е ключово. Всяко едно действие по проекта е свързано с волята на "Росатом". С "Ро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com