Токът за бита поскъпва средно с 3%, а парното - с 3,5%

2441
Токът за бита поскъпва средно с 3%, а парното - с 3,5%
Снимка: БГНЕС

Средното увеличение на цената на електрическата енергията за битовите потребителите е 2,90%. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли, предаде агенция „Фокус“.

Иванов уточни, че решението е взето днес в 14:00 часа, като отбеляза, че утвърдените днес цени са по-ниски в сравнение с приетите в доклада от 27 май. „Тогава беше предвидено среднопретегленото изменение да бъде 3,48%“, допълни доц. Иванов.

По-скъпи ток, топла вода и парно

Токът, парното и топлата вода поскъпват от днес, 1 юли - или поне такова се очаква да е решението на КЕВР, което трябва да бъде съобщен...

„Най-важното, което предполагам интересува всички, е какви са измененията на крайните цени на ел. енергията за битовите потребители, считано от 1 юли 2019 г. Изменението е както следва. За ЧЕЗ – 2,90%, за EVN – 2,97%, за ЕНЕРГО-ПРО - 2 80 %“, каза още председателят на КЕВР.

Става ясно, че таксата „задължение към обществото“ намалява от 20,49 лв./МВтч на 19,57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва 89 лв./ МВтч.  „Задължението към обществото, което беше определено в доклада на работната група на 27 май тази година беше 20,49 лв./МВтч. В резултат на постъпленията в по-голям размер на приходите на енергийния фонда и тяхното отчитане от работната група, добавката задължение към обществото намалява на 19,57 лв./ МВтч. Искам да отбележа, че тъй като всяко количество електроенергия, потребявано в страната, се облага и с тази добавка „задължение към обществото“, нейното намаляване е един положителен фактор както за бизнеса, така и за битовите потребители“, допълни Иванов. На въпрос дали се запазва цената на базовата енергия, той уточни, че се запазва и е 89.00 лв./ МВтч.

Цената на парното

От 1 юли цената на топлинната енергия средно за страната поскъпва с 3,53%, което е също по-малко от предвиденото – 4,50%

От утре се увеличават пенсиите, токът и топлата вода

С близо 6% се увеличават всички пенсии от утре (01.07.19 г.). Възрастните хора, обаче едва ли ще усетят особено промяната в доходите си...

За столичани парното и топлата вода скача с 3,53%, в Разград увеличението 8,59%, Габрово – 9,93%. ТЕЦ Враца - 3,84%. Очакванията за трите топлоцентрали в страната скокът на цените да бъде двойно по-голям.

Увеличение на цените за останалите ТЕЦ-ове в страната: ЕВН България Топлофикация - 3,06%; Топлофикация Плевен-6,03%; Топлофикация Бургас - 7,36%; Веолия Енерджи Варна – 1,90%, Топлофикация Русе - 3,98%; Топлофикация Перник – 1,69%, Топлофикация Сливен – 2,98%, Топлофикация ВТ – 6,62%.

Като причини за сравнително по-малкият размер на увеличението Иван Иванов отчете намаляването на цената на природния газ с 0,6% спрямо второто тримесечие, както и намаляване на разходите, които правят ТЕЦ-овете в топлофикционната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика