Тренчев: На НЕК и влак с хероин да им дадеш, пак ще са на загуба

9036
Тренчев: На НЕК и влак с хероин да им дадеш, пак ще са на загуба
Електрическата компания в момента е с огромни дългове

"Нещата в енергетиката отдавна не вървят и НЕК, каквито и началници да й се сменяха, в момента е с огромни дългове." Това каза пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

"Ако една електрическа компания е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано. На тия хора и един влак с хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба, казваше една моя колежка", посочи Тренчев.

Тренчев: Настояваме държавата да събере парите от В. Захариев

"Настояваме държавата да намери форма и начин да си събере парите от Валентин Захариев, защото той й дължи над 200 000 лева от „К...

"Според БСК около 180 млн. от парите, които са за увеличението, са за фотоволтаиците, но останалите 50% са за системата, тоест те са се видели в чудо и се опитват да вкарат повече пари в енергетиката. Към това като политика има отношение и ДКЕВР. Дейността на регулатора е доста непрозрачна. При обсъжданията ние играем там ролята на пети храст", заяви Тренчев.

Той повтори, че в ДКЕВР работа не се върши добре. "Отдавна имаше решение социалните партньори да влязат в ДКЕВР като членове-участници, а не като наблюдатели. Затова искаме там да се променят нещата. Самият премиер стигна до заключението да има някакъв контрол на тая комисия, защото тя се води независима, ама не знам от кого, от себе си, предполагам. Били изненадани, как ще са изненадани, кой има най-голяма информация за тези неща", попита реторично Тренчев.

От своя страна Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР посъветва всички, които имат претенции, да се запознаят със Закона за енергетиката. "Парите били за системата по принцип, а не за това, за което ние казваме. Въпросът е наистина на цифри. Да се твърди, че исканото увеличение ще отиде в НЕК, е невярно. Когато казваме нещо, трябва да се основаваме на данни. Ще публикуваме мотиви за увеличението на електроенергията. Нека не се говорят неверни неща. Моята оставка е най-лесното нещо за мен, но това няма да реши никакъв проблем, аз искам да довършва това, което съм започнал. Единствената причина, за да се вдигне крайната цена на електроенергията са така наречените добавки, които не подлежат на регулиране от ДКЕВР", подчерта Семерджиев.

Той каза, че съвестта му е чиста, защото е направил всичко по неговите сили да се коментира всичко предварително. "Беше ясно още в края на 2010 г., че трябва да се намаляват цените на фотоволтаиците.

НЕК ще иска 15% поскъпване на тока

В петък проведох разговора с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Тогава той ме уведоми, че ще оглавя Бълга...

Тренчев коментира, че има и други производители, освен фотоволтаиците, от които токът се взема на по-висока цена, а след това се продава на по-ниска цена. "Няма идиотско деяние без философско оправдание", цитира Тренчев древните. "Това постоянно увеличение на енергията ще се увеличи на всичко и хората с основание няма да бъдат доволни. Става дума за НЕК", поясни Тренчев.

Семерджиев обясни, че няма противоречие, защото НЕК има два вида дейности – регулиране и нерегулиране. "За всяко нещо има отделен лиценз. Ако не може една компания да има всички лицензи, досега нямаше да се съгласува със закона.

НЕК фактурира сама на себе си, но по правила, така че там няма какво да направим. Виждам, че НЕК е на фокуса на нещата. НЕК трябваше да финансира повечето фотоволтаици от 1 юли 2011 до 31 юни 2012 г. Нека да си изпълни това свое задължение, но не може НЕК да субсидира пряко ВЕИ", каза още Семерджиев.

Тренчев коментира, че в политиката и в затвора всички са невинни. "С официално писмо ще поискам на господин Семерджиев два договора и да видим дали ще ги даде. Излиза следното: Ние 2007 гласувахме идиотски закон по 800 лева да купуваме мегават, ама другите що не се усетиха да го оправят на време това. Всеки гледа да избяга от отговорност, това е тъжната картина", посочи Тренчев. 

НЕК с нов шеф

Избраният за нов член на Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК) Иво Лефтеров, който досега беше финансов дир...

Редактор: Петър Продов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика