Търговци на горива очакват цени в посока нагоре заради нов закон

6409
Търговци на горива очакват цени в посока нагоре заради нов закон
Снимка: Getty Images/Guliver

Монополът в цените на горивата ще стане пълен, в момента на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Така смята Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, по време на пресконференция в София. Той посочи, че ако законът влезе в сила около 2000 души ще останат без работа.

"Винаги съм мислел, че законите се приемат, за да служат на обществото и хората. Явно съм наивник, защото законите, които се приемат напоследък в България, не са добри за обществото", заяви Стоянов.

Жълти жилетки и в България, търговци на горива планират блокади

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на „жълтите жилетки“ още тази седмица. Причин...

Той посочи, че в момента собствениците на станции за пълнене и данъчни складове работят спрямо закона. "Въпросът ми е, как точно с този закон ще се защитят интересите на държавата от сивата икономика? Отговорът е, че с въвеждането на минимален обем той не може да бъде покрит от малките пълначни станции и данъчни складове. А ако те отпаднат от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчици и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол", обобщи Стоянов.

Той припомни, че друга промяна, която ще бъде въведена със закона, е минимум от 10 000 газови бутилки на съхранение за дистрибуторите.

„Те ще струват около 500-600 хил. лв. Колко от дребните търговци могат да си позволят тази цена? Комисията, изготвила закона, не е публикувала никаква икономическа обосновка относно тези 10 000 бутилки. По този начин ще се създаде поредната бариера за навлизане и оставане на пазара. Този закон е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната. На някого направи ли му впечатление как тихичко го приеха? С прилагането на този закон държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени“, каза още Стоянов.

Той посочи, че след влизането в сила на закона ще отпаднат много от малките обекти и тези, които захранват малките населени места.

Марешки подкрепил новия закон за горивата, за да покаже на хората колко е лош законът

С този и поредните няколко гафа, които направиха от ВМРО, "Обединени патриоти" направиха голям шлем от гафове. Това заяви председателят...

„Това ще доведе до монопол и даже очаквам, че и след влизане в сила на закона ще има изкуствено задържане на цените на горивата, но нека да изчакаме една година и тогава да видим къде ще отидат цените. Тогава вече няма да има кой да ги спре.

И в момента държавата казва: „Ние не можем да влияем на цените на горивата, това е свободен пазар“. И наистина е така. В момента, в който малките фирми няма да ги има, няма кой да удържа цените. И тогава никой нищо няма да направи. В момента има монопол, но той не е абсолютен. С влизането в сила на закона, той ще стане абсолютен“, заяви Стоянов.

Припомняме, че Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, бе приет окончателно в средата на юли. Депутатите записаха, че промените ще влязат в сила 6 месеца по-късно. Законопроектът предизвика моментални протести на дребните търговци на горива, които смятат, че измененията са в полза на най-големите в бранша.

Най-спорен се оказа чл. 8 от закона, като той също беше приет от депутатите. Във финалния си вариант изискванията към търговците бяха смекчени спрямо внесените първоначално предложения. Последната редакция на измененията беше предложена от депутата от ГЕРБ Мартин Тимчев, като те предвиждат изискването за уставен капитал за търговците, съхраняващите и транспортиращите горива, да бъде 1 млн. лв. (или активи на стойност поне 1 млн. лева), а първото предложение беше 3 млн. лева. За всяка бензиностанция ще се изисква гаранция от, 20 хил. лева, превозвачите на течни горива ще трябва да предоставят обезпечение от 3 хил. лева за всяка цистерна. Относно изискваната за търговците на бутилки с втечнени газове LPG - дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.

Депутатите приеха и последните текстове в законопроекта за горивата

Народното събрание прие окончателните текстове в законопроекта за горивата. Депутатите регламентираха глобите и реда за отнемане на и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика