Търговските вериги ще вдигат цените на храните заради нов закон

26213
Търговските вериги ще вдигат цените на храните заради нов закон
Снимка: Getty Images / Guliver

Има огромен риск от сериозно поскъпване на хранителните стоки заради готвено ново законодателство относно борбата с монополи и картели на пазара на бързооборотни стоки. Това заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според Матеев проблемите възникват от определени понятия в законопроекта, като „значителна пазарна сила”. За нарушение по това понятие глобата за даден търговец може да достигне до 10% от оборота на субекта, посочи той.

С 8% поскъпват лекарствата

Между 8 и 10 на сто могат да поскъпнат за пациентите лекарствата, които покрива здравната каса, алармираха фармацевти и производители. ...

Матеев посочи, че увеличението на цените ще стане факт заради уплахата на търговците, които ще започнат да калкулират в цената на продуктите и възможна глоба. Той добави, че законът е внесен в парламента, но тепърва ще се гледа и приема.

По думите на Матеев в България има много силна конкуренция и за търговски монополи при бързооборотните стоки не може да се говори. Той каза, че на пазара за бързооборотни продукти, който възлиза на над 10 млрд. лева, десетте топ вериги в страната ни държат 36%. Това е най-ниското ниво от всички държави в ЕС, подчерта той. И добави – следващите 9% в пазара се държат от 40 компании, а извън този процент от 45 на сто всичко друго принадлежи на малки магазинчета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com