В България се увеличават с най-много туристите от Израел, Китай и Южна Корея

15096
В България се увеличават с най-много туристите от Израел, Китай и Южна Корея
Снимка: БГНЕС

За периода януари-април 2014 година 1 млн. 132 хил. 733 чужденци са посетили страната ни, като ръстът при тези от тях, посетили България с цел ваканция и почивка е 4.1%, уточни Ботев. Приходите от международния туризъм за януари-март тази година са 325 млн. 300 хил. евро или с 3% повече за същия период в сравнение с 2013 година. Това каза на пресконференция зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, предаде БГНЕС

По страни имаме ръст на туристите от Израел с 80% или над 21 хил. души, от Китай - с 37% или 2155 души, Република Корея - с 32%, САЩ - с 21% или над 13 000 души, Япония - 18% и др. Ръст имаме при почти всички ключови пазари, както и огромна диверсификация на гостуващите у нас туристи. Налице е позитивна тенденция и добре присъстваме на тези пазари, обобщи Ботев като добави, че съотношението цена-качество у нас е достатъчно конкурентно.

Пазарът на туризма се измества на Изток, към Азия - за миналата година 98 млн. китайци са пътували с цел туризъм, а 7 млн. от тях са посетили Европа, информира Ботев. Той се спря на характерните особености на този пазар и заяви,че се налага всички туристически страни да нагодят индустриите си в този сектори към тях. Ще предложим на китайските туристи регионални маршрути- за нас това трябва да е в сътрудничество с Румъния, Сърбия и Македония, продължи той. Въпросът е как това да стане, спазвайки шенгенските разпоредби. Очевидно формулата е тези туристи да пристигнат първо в страна член на шенгенското пространство и тогава- в останалите. Вторият въпрос е свързан с вдигане на възрастовата граница на туристите и това налага да се мисли да пакети не само 55 плюс, но и вече 65 плюс. Третата тенденция е диверсификацията- България вече има изключително наситен черноморски туризъм, а свободните валенции са в сферата на планинския, балнеотуризма, спа и културния, както и съчетанието между тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика