Васил Симов: Цените ще зависят много повече от суровините, отколкото от тол такси и МРЗ

7855
Васил Симов: Цените ще зависят много повече от суровините, отколкото от тол такси и МРЗ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Цените на суровините ще удържат оскъпяването на храните от тол таксите и новата минимална работна заплата, смята председателят на съвета на директорите на Софийска стокова борса Васил Симов.

На въпрос на Actualno.com дали очаква калкулиране в цените на инфлационните очаквания от повишените от тази година разходи за транспорт и труд, той допусна, че може да има влияние при хранителните стоки, но не и при суровините. „В рамките на 1-2 % не може да настъпи изменение в следствие на тол такси или промяна на минималната работна заплата. Например за петрола и за зърното няма как тези инфлационни очаквания да са силен фактор“, категоричен е той. „Но при производството на брашно, след пшеницата; при производството на рафинирана захар и нейното пакетиране; при производството на олио може да се усети, но не много“, добави Симов и подчерта, че „влиянието на суровината е с много по-голяма тежест“.

Тол системата тръгва по план, но с тарифите на превозвачите

Тол системата ще стартира от 1 март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще п...

Той посочи още, че много често продавачите не искат да свалят своята цена, а купувачите не искат да дават по-висока покупна и затова броят на сделките на сегмента за хранителни стоки на борсата намалява, но активността в никакъв случай не е намаляла. „Това е тактика на отделните играчи на пазара“, коментира председателят на ССБ и предупреди: „Когато един производител държи висока продажна цена и не намалява тази цена, той просто ще остане с нереализирана продукция“.

Борсовата 2019-та

„Последиците в дългосрочен план от световната финансова криза, резултатите от военни конфликти и последствията им в регионален план, това, че за пореден път 2019 беше година на забавени реформи, както и че липсваха сериозни успехи в борбата с корупцията, дадоха своето негативно отражение, както върху икономиката, така и върху борсовата търговия в България“, отчете ССБ. Проблемите и неразбирателствата в световната икономика и политика винаги са оказвали сериозно влияние върху цените на стратегическите суровини и основните борсови стоки, както по световните пазари, така и на нашата страна и то не само като член на ЕС, се отбелязва още в Годишния отчет на борсата. „Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, както и търканията между политическите лидери в САЩ и Азия неминуемо ще донесат неяснота и сътресения, на които глобалните пазари светкавично реагират“, посочват още членовете на ССБ.

Според тях изтеклата година като всяка година на избори в България влече след себе си забавяне на темпа на развитие на икономиката и по-ниска търговска активност и въпреки недостатъчно добрите резултати преди две години, дължащи се на последиците от световната финансова криза в развитието на страната, ССБ още през 2018 обърнала тази отрицателна тенденция и отчита нараснал оборот.

Симов: Стоковите борси в България трябва да се обединим

Ако стоковите борси в България се обединим, мисля, че тогава няма да разколебаваме търговците. Това заяви изпълнителният директор на ...

"Оборотът на ССБ през изминалата година надвишава 445 милиона лева и показва ръст, в сравнение с предходните 2 години, като спрямо 2018 ръстът е 23%", съобщи председателят на Съвета на директорите на борсата. „Завършваме годината със сключени 1104 сделки за постигането на този оборот“, отбеляза още той и изтъкна приноса на клиентите и брокерите борсата.

"Има стоки, чиито цени нарастват през годината с близо 30%, на други намаляват и всичко това е вследствие на търсенето и предлагането. Почти нямаме фактор извън търсене и предлагане", посочи още Васил Симов.

„Беше спокойна година - нямаме повече от 30% поскъпнала стока и съответно поевтиняла, което означава относително спокойна година“, обобщи 2019 -та председателят на ССБ и отбеляза, че все пак, когато една стока поевтинее или поскъпне повече от инфлацията, това е някакъв сигнал. „При пшеницата има свръхпроизводство през 2019 г., при царевицата пък има рязко намаляване на световното производство и няма как това да не се отрази“, отбеляза той. Петролът, който е фундаментална, структуроопределяща стока за почти всички стоки по света, тъй като те имат енергиен компонент в себе си, също поскъпна през 2019 г., добави Симов. „Вярно не мина мрачните прогнози от 100 и над 100 долара за барел, но ако сравним януари спрямо декември в рамките на 2019 г. – има чувствително поскъпване“, посочи той.

"При горивата факторът „военни действия и конфликти“ е много силен, но 2019 беше относително спокойна и основният фактор, който определяше цените беше сблъсъкът между търсенето и предлагането", добави председателят на Съвета на директорите на ССБ.

През 2019 г. се утвърждава тенденцията на пода на ССБ да се сключват сделки основно в подкръг "Индустриални стоки" и в частност с горива и енергоносители. Очаквано, търговията в подкрнъг "хранителни стоки" през 2019 беше сравнително ниска, посочи изпълнителният директор на борсата Десислава Иванова. Коментирайки подсектор "Зърно", тя отбеляза, че за разлика от предишни години, през изминалата 2019 г. де цабелязва раздвижване на пазарните субекти от зърнено-мелничарския сектор като все повече от тях предпочитат да излязат на "светло" и да търгуват на борсата и изрази надежда тенденцията да продължи и през 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com