X
 
 

Вече има заеми за строителството на "Балкански поток" и твърдение, че има изгода за милиони

787 0
photo of Вече има заеми за строителството на "Балкански поток" и твърдение, че има изгода за милиони
Снимка: iStock
"Булгартрансгаз" е взела кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят "Балкански поток". Това съобщи за вестник "24 часа" ръководителят на газовото дружество Владимир Малинов.

Според информацията, подписани са договори за заеми със Citibank, ING Bank, Уникредит Булбанк и Международната банка за икономическо сътрудничество. Банките са избрани от списък с общо 9 финансови институции.

България започва да доставя газ на Сърбия догодина

С абсолютна сигурност може да се каже, че българската страна ще завърши проекта, необходим за снабдяване на Сърбия с газ, през 2020 г.,...

Заемът е обезпечен с депозити в долари, които са в тези банки. Доларите в момента носят по-голяма лихва, отколкото е тази по кредита в евро. Освен това и плащането към изпълнителите е в евро. При тази операция компанията ще спечели за 6 месеца 2 млн. лв. Има опция за удължаване на срока с още 6 месеца, което би донесло още 2 млн. лв.

Тези 200 млн. евро ще осигурят по-голямата част от авансовото плащане. Към саудитския консорциум "Аркад", който вече изгражда линейната част на газопровода, то е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС. 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС ще отидат за заплащане на отношенията с консорциума "Ферощал Балкангаз", който строи двете компресорни станции.

Срокът за останалото плащане за линейната част на газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители