Върнаха лиценза на "Емко"

7528
Върнаха лиценза на "Емко"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Лицензът на оръжейното предприятие „Емко” е върнат. Това бе обявенo на днешното заседанието на междуведомствентия съвет, който трябваше да реши съдбата на компанията.

Докладът на МВР за безопасността в оръжейното предприятие е положителен и в него пише, че нередностите са отстранени. Това е и причината лицензът да бъде върнат.

Блокада и бурни освирквания по адрес на Бойко Борисов пред МС (ВИДЕО)

С бурни освирквания по адрес на премиера Бойко Борисов и призиви да бъде върнат лиценза за внос и износ на продукция започна протестът ...

"Лицензът беше отнет заради наличие на боеприпаси, които не се съхраняваха правилно в складовете, както и на самата производствена площадка. Към момента полицията е констатирала, че тези, които са опасни за населението, са отстранени", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той уточни, че все още има технически пропуски, но те не са с опасност за населението и се очаква в най-кратки срокове също да бъдат остранени.

В същото време работници и служители на "Емко" от Трявна и Монтана, както и техни колеги от "Дунарит" – Русе се събират на пореден протест пред Министерския съвет. Освен че настояват за възстановяването на лиценза на завода, оръжейниците от "Емко" искат да бъде решен и въпросът с блокираната на пристанище Бургас стока, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания "Кинтекс".

"На срещата, на която бях с "Емко", те самите заявиха, че има проблеми в законодателството", допълни министърът обяви, че се създава Ноционален икономически съвет към Министерството на икономиката, който да работи по проблемните казуси.

"В момента се влиза в проверки във ВМЗ и "Кинтекс" заради сключените договори за последните 10 години", коментира министърът.

 

"По темата "Дунарит" в момента имахме залог на търговското дружество, от "Дунарит" платиха, чакаме да бъде приключена процедурата и да бъде вдигнат залогът на търговското предприятие", заяви още Караниколов.

Връщат лиценза на ЕМКО на 6 октомври, ако нередностите са отстранени

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Мин...

Разрешителното на "Емко" за износ на специална продукция беше отнето през юли. Причината – засечени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите. Част от продукцията, която чрез държавния „Кинтекс” трябваше да бъде изнесена по договор за Индия, остана блокирана на пристанището в Бургас.

Сагата "Емко"

Припомняме, че аргументите за спирането на лиценза на внос и износ на "Емко" бяха, че дружеството съхранява боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно складово място. Освен това на производствена площадка бяха намерени взривни вещества, което било забранено от закона. Имало и нарушения на противопожарната безопасност.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира на няколко пъти, че лицензът на "Емко" ще бъде възстановен, когато се отстранят пропуските. Караниколов е съпредседател с министъра на отбраната Красимир Каракачанов на междуведомствения съвет, който взима решенията по въпроса.

След срещата на икономическия министър с представители на протестиращите работници от "Емко" изглеждаше, че напрежението се уталожва, след като на няколко пъти в изявленията пред медиите ръководителят на тревненското предприятие на "Емко" Славчо Димиев заяви, че с Караниколов са се разбрали да работят в диалог.

Още една партия поиска оставката на Караниколов

След като още преди половин месец партия "Да, България" на Христо Иванов поиска оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика