Въвеждат такса за теглене на пенсия от банкомат

49462
Въвеждат такса за теглене на пенсия от банкомат
Снимка: БГНЕС

Тегленето на пенсия от банкомат вече няма да е безплатно. Банка ДСК въвежда такса за теглене на пари от банкомат за всички свои клиенти с превод на пенсия по разплащателна сметка. Това сочи уведомление за предстоящи промени в тарифата за лихвите, таксите и комисионите, публикувано на официалния сайт на банката.

Таксата ще се прилага в стандартния размер за банката, а именно 0.15% от изтеглената сума, но не по малко от 0.30 лева. Промените влизат в сила от 1 януари 2022 година. Така всички пенсионери, които получават превод на пенсията си от НОИ по разплащателна сметка в Банка ДСК, ще бъдат таксувани от началото на следващата година.

Това означава, че когато пенсионерите теглят сума от 100 лева, таксата ще бъде в размер на 30 стотинки, тъй като 0.15% от тази стойност възлиза на 15 стотинки, което е под минималния праг заложен от банката. При теглене на сума от 200 лева, таксата съвпада с минималния праг, така че разходът за пенсионерите ще бъде 0.30 лева. При теглене на сума от 400 лева, таксата ще бъде 60 стотинки.

Средният размер на пенсията в България възлиза на 509.86 лева, сочат данните на Националния осигурителен институт към края на първото полугодие.

Според уведомлението на Банка ДСК, таксата се прилага при теглене на сума от банкомат на банката. Тегленето на пари от банкомати на други банки се таксува по 0.20% от сумата, но не по-малко от 1.50 лева, сочат актуалните тарифи на институцията.

Всички клиенти, които не са съгласни с промените ще могат да се откажат предсрочно от сключения договор.

„Настоящото има характер на предварително уведомление за клиенти физически лица в съответствие с изискванията на чл. 62, ал. 1 от ЗПУПС. В случай, че не приемате извършваните промени, имате право да се откажете писмено от сключения договор преди датата на влизане в сила на промените без да дължите обезщетение или неустойка за това. Банката счита, че клиентът е приел промените, ако не я е уведомил за обратното преди 01.01.2022 г.”, пише в уведомлението.

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Допълнителните средства, насочени към пенсионерите у нас, веднага се отразиха положително на общото потребление в страната. Това става ...

Банка ДСК посочва, че за клиентите с превод на пенсия по разплащателна сметка, има възможност да се възползват от преференциалните условия на пакет с месечна такса от 2.90 лева, които включва 3 броя безплатни тегления на банкомат на банката и други допълнителни екстри.

„Използваме случая да напомним, че при плащане с банкова карта на ПОС при търговци, не се дължи такса”, пише в уведомлението.

Някои банки все още предлагат безплатно теглене от банкомат за сметки, предназначени за получаване на пенсии, като тези сметки вървят без такса за обслужване. В други случаи, се прилагат такси за обслужване, но тегленето от банкомат на банката е безплатно.

Още:

Въртим 95 милиарда лева

669 лева средна пенсия у нас през 2024 година

Средната пенсия за трудова дейност у нас ще достигне 669 лева през 2024 година в резултат на промените в параметрите на държавната пенс...

Депозитите минаха 100 млрд. лева

Близо 97 млн. души в ЕС живеят на ръба на бедността

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика