За да няма двоен стандарт в храните, обществен съвет ще следи бъдещите проверки

3328
За да няма двоен стандарт в храните, обществен съвет ще следи бъдещите проверки
Снимка: iStock/Guliver

Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт в качеството на храните, продавани в България и в западните страни. Това е било решено вчера (30.06.2017 г.) на среща в Министерството на земеделието, храните и горите по инициатива на министър Румен Порожанов.

В нея са участвали председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев, председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов и зам.- изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Тодорка Янковска-Стефанова, съобщи Investor.bg.

От БАБХ считат, че има разлика в качеството на храните у нас и в Западна Европа

Като цяло проверките дават основания да се замислим има ли разлика между продуктите на европейския и българския пазар – аз смятам...

Наблюдението на цените и етикетите на различни продукти да се прави редовно, са решили участниците в срещата. Подборът на групите храни и конкретните артикули ще се определят съвместно от обществения съвет. Възможно било да се включат и други потребителски стоки.

Според участниците в срещата са необходими координирани действия и в рамките на Европейския съюз. Министър Порожанов поел ангажимент да запознае колегите си в Съвета на министрите на ЕС на заседанието на 17 юли с резултатите от българските проверки.

Припомняме, че в сряда БАБХ разпространи данни от проверката си на 31 храни от 5 групи - месни и млечни продукти, безалкохолни напитки, шоколади и детски храни. Резултатите обаче показаха минимални разлики в съдържанието на едни и същи продукти, продавани у нас и в Австрия и Германия, откъдето са пазарувани тестваните продукти.

Земеделският министър Румен Порожанов се съсредоточи върху разликите в цените. Някои идентични стоки с една и съща марка се продават до два пъти по-скъпо в България, каза той, като пропусна да спомене разликите в облагането на храните с ДДС у нас и в други европейски страни.

Храните в магазина - безопасни, но с неустановено качество

Зависи какво количество консумираме от храните с по-ниско качество. Мазнините са повече, месото е по-малко, плодът е по-малко, заменен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика