Захариева договори бизнес отношения с Того и Етиопия

3627
Захариева договори бизнес отношения с Того и Етиопия
Снимка: МВнР

Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към българските компании да инвестират в региона. За това се договориха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и нейните колеги - първите дипломати на Того и Етиопия. Тя разговаря с министрите преди старта на Съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който ще се проведе в следващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. Форумът, в който участват делегации на 79 държави, ще се проведе под съпредседателството на Екатерина Захариева, тъй като тя ръководи делегацията на ЕС като Председател на Съвета на Съюза. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

“България може да предложи много възможности за съвместен бизнес в минното дело, земеделието, високите технологии и роботиката, фармацевтичната промишленост”, заяви министър Захариева.

“Моят фокус е върху икономическата дипломация. Предлагам да организираме срещи на нашите търговски камари и бизнесфорум в Ломе”, заяви министърът на външните работи, сътрудничеството и африканската интеграция на Тогоанската република проф. Робер Дюсеи. Неговата страна, която домакинства министерската среща между ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, е разположена на територия от 56 785 кв. км. 65 на сто от близо 8-милионното население е заето в селското стопанство. Отглеждат се традиционните култури ямс, маниока, царевица, ориз, просо и сорго. От износните култури се произвеждат памук, кафе, какао.

Етиопия може да пусне на свобода стотици затворени заради протестна дейност

Главната прокуратура на Етиопия обяви намерение да амнистират 746 затворници, обвинени в съучастие в планирането на терористични атаки....

Водещо място в износа на Того заема добивът на фосфати, като залежите са най-богати в света (81 % съдържание на суровината) и се изчисляват на около 260 млн. тона първокачествена суровина. Открити са и големи залежи на варовик (около 200 млн. т), за усвояването на които е построен завод за цимент и мрамор. Запасите на желязна руда са около 1 млрд. т. Изградени са мощности за преработка на палмово масло, кафе, брашно и памук, както и за текстил, обувки, напитки.

Търговско-икономическите отношения между Того и България са в застой, след като по времето на социализма българските държавни предприятия са осъществявали редовен износ за африканската държава.

“Споразуменията между нашите държави от времето на социализма са меко казано остарели - трябва да ги актуализираме”, заяви тогоанският външен министър проф. Дюсеи.

Министър Захариева го запозна и с възможностите за образование за чуждестранни студенти, които предоставят българските университети. Това е първото посещение на български министър в Тогоанската република от установяване на дипломатически отношения през 1974 година.

Того - симпатичното лице на Африка

!~Того вероятно е едно от най-приятните места в Африка. Пътища са сравнително добри, разстоянията са малки, плажовете са невероятно кра...

В рамките на визитата си вицепремиерът Захариева разговаря и с колегата си от Федерална демократична република Етиопия Уъркнех Гебейеху.

“България и Етиопия имат много обща история като социалистически страни. Вие бяхте най-големият наш приятел в соцлагера. Аз си спомням, че се научих да шофирам на български трактор, тъй като вашите машини се произвеждаха и у нас - каза министър Гебейеху. - С падането на социализма в двете държави трябва да възстановим нашите отношение на нужното ниво. Ние се нуждаем от вашето ноу хау във високите технологии и сме готови да посрещнем всякакви български инвеститори. Имаме огромно потребление и свободна работна ръка заради непрекъснатия ръст на населението.”

“България може да се превърне във врата за Етиопия към ЕС. Добри сме във високите технологии и създаването на стартиращи компании. Във вашата страна е и едно от трите български посолства в Субсахарска Африка”, каза министър Екатерина Захариева.

До 1974 г. България поддържа добри отношения на сътрудничество с Етиопия. Император Хайле-Селасие посещава България през 1967 г. и 1971 г. След свалянето на монархията през май 1974 г. и периода на вътрешнополитическо укрепване през 1974 - 77 г., двустранните отношения се развиват динамично. Засилва се интензивността на политическите контакти, включително и на най-високо ниво. След 1991 г. не са осъществявани двустранни политически визити на държавно равнище в Етиопия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com